Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 23:27

"Дан розе мајица" – свако друго дете у школи жртва неког насиља

У Србији и свету обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља, познат као "Дан розе мајица" у знак сећања на дечака из Канаде који је постао жртва злостављања, јер је у школи носио розе мајицу како би пружио подршку мајци оболелој од карцинома дојке. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Испред Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду окупили су се родитељи и ученици и одржали јавни час након што је прошле недеље по други пут пронађен нож код једног ученика.
"Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба“ - изрека је за коју ће многи рећи да је истинита. Ипак, све је више оних који не доживљавају тај период тако. Према подацима Уницефа свако друго дете је баш током школских дана постало жртва неког облика насиља.
Његов најгори облик видео се у мају када је тринаестогодишњак убио деветоро вршњака и чувара школе "Владислав Рибникар" на Врачару.
Питања без одговора  Готово десет месеци касније испред те школе истовремено протест и обележавање дана вршњачког насиља.
"Ђаци су изашли на јавни час као део протеста због онога што се догађало прошле недеље кад је откривен нож код једног ђака, а то се догодило по други пут у последњих месец дана. Мислим да су родитељи незадовољни. јер нису добили писано обећање да ће ученик који је донео нож заиста похађати онлине наставу и осећају се узнемирено", указује Веран Матић, председник фонда "Б92".
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић у саопштењу наводи да још увек нема информације о томе.
"Они субјекти који се баве процедурама везаним за истрагу око тога како се нашао нож у ранцу осмака раде свој посао. Кад се утврди истина јавност ће бити обавештена. Не можемо ништа крити када нам се овако озбиљне ствари дешавају", истиче Ђукић Дејановићева.
Сви треба да су на истој страни Док се чека епилог, упућени понављају - и у овом и свим другим случајевима родитељи, деца, просветни радници, представници институција - сви треба да су на истој страни.
"Родитељи прво треба себе да преслишају колико се посвећују детету. Не само временски да ли седе са њим истовремено у простору, а дете ради шта хоће, него колико се истински посвећују. Дакле, жива реч, примери, разумевање", наглашава Мирјана Томовић, неуропсихијатар и члан удружења "Дар".
Зорица Јовић из Локалног тима за превенцију и борбу против вршњачког насиља поручује да је битно да се сви боримо против вршњачког насиља.
"Да сви превентивно делујемо на најмлађе, а они да међусобно шире информацију, да је најбитније дружење, подршка, љубав, разумевање и поштовање", апелује Јовићева.
Жртве и сведоци вршњачког насиља могу да се обрате за помоћ на телефон Националне дечије линије – 116111, а од прошле године вршњачко насиље може се пријавити и електронски преко платформи cuvamte.gov.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.