Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 07:08

ИДФ: Током ноћи убијено више од 30 Хамасових оперативаца; Нетанјаху: Офанзива на Рафу би могла да буде одложена

Рат Израела и Хамаса - 143. дан. Израелска војска представила је ратном кабинету план за евакуацију палестинских цивила из борбених зона у најјужнијем граду Рафа у Гази и оперативну стратегију за даље кораке, саопштио је кабинет премијера Нетанијахуа. Палестински >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << премијер Мохамед Штајех поднео је оставку. Војник САД се запалио испред израелске амбасаде у Вашингтону у знак протеста због рата у Појасу Газе.
Најмање 35 Палестинаца је погинуло, а више од стотину их је рањено током претходног дана, у израелским нападима широм Појаса Газе, са посебно снажним ударима на насеља у градовима Газа и Кан Јунис.  
Израелска полиција извршила је рацију у граду Џанин на Западној обали, где су две особе рањене, а више Палестинаца ухапшено.
Са друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврдиле су смрт свог припадника Оза Данијела, који је убијен у нападу Хамаса на југу Израела 7. октобра, након чега је његово тело однето у Појас Газе.
Док трају борбе, у Дохи су настављени преговори за постизање споразума о ослобађању талаца и паузирању борби између Хамаса и ИДФ-а у Појасу Газе.
Представници Египта, Катара, САД и Израела постигли размевање о основним контурама споразума, тврди амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливeн. Египту и Катару, како је рекао, предстоје разговори са лидерима Хамаса, који би такође требало да прихвате тачке споразума. 
Међутим, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је поручио да је нејасно да ли ће споразум бити материјализован. Нагласио је и да би Хамас морао да постави "разумније захтеве" уколико жели да се договорено и примени. 
Убрзо је уследила и реакција Хамаса, чији је високи званичник Сами Абу Зухру истакао да су Нетанјахуови коментари довели у сумњу спремност Израела да испуни оно што је обећао у споразуму.
Преговори још трају, иако је ситуација у палестинској енклави алармантна и, према речима Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА), катастрофална.
Људи у Гази живе у пренасељеним склоништима, без воде и струје, у скученом простору погодном за ширење зараза, док болницама недостају гориво и основна медицинска средства, наводе у Агенцији УН-а. 
Напослетку, да на Блиском истоку стање неће бити мирније без обзира на евентуално примирје у Гази указује и намера израелског министра одбране Јаова Галанта да у случају прекида ватре са Хамасом преоријентише трупе дуж границе са Либаном, како би се појачали удари на положаје Хезболаха.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.