Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 07:06

Фирма у стечају, радници на улици без отпремнине - како до својих права у отказном процесу

У Аустрији је "Пепко" затворио своје продавнице, а британски "Боди шоп" је најавио да ће затворити половину својих радњи у тој земљи. Сви ови ланци имају своје локале и код нас. Закон у Србији јасно штити права радника и прописује обавезе послодаваца, али у пракси, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << када фирма прогласи стечај, последњи на листи су радници.
Страхују радници када се затвори неки трговински ланац, па макар и у другој земљи. Памтимо ситуацију када је познати бренд преко ноћи прогласио стечај и напустио нашу земљу, а више од 130 радника дежурало је у празним радњама како не би изгубили своја права.
"У суштини најчешће грешке, без обзира да ли се говори о масовном отпуштању или појединачном, у самом је отказном процесу, односно послодавац, у жељи да што пре отпусти радника, направи грешку у самом поступку. Тако да запослени би требало детаљно да прочитају решење, уколико постоји могућност наравно да се обрате адвокату који ће их даље упутити на радни спор", наводи адвокат Бошко Божовић.
Отпремнина је у закону, у пракси је тешко до ње Запослени имају право на отпремнину, каже закон. У пракси, искуства радника који су остали без посла када су неки познати брендови напустили нашу земљу, нису таква. Ове фирме проглашавале су стечај, а тада новца за потраживања радника најчешће нема.
"Неке стране компаније су имале вишкове запослених, сви ти запослени бивају проглашени технолошким вишком и добијају отпремнину, наравно отпремнина мора бити исплаћена пре раскида уговора о раду. Висина отпремнине је негде збир трећине просечне зараде на годишњем нивоу. Ако је неко радио 10 година код неког другог послодавца и пет година код садашњег послодавца код кога је изгубио посао, он добија отпремнину само за тих пет година", наводи Вида Јанковић из Самосталног синдиката трговине.
Из Националне службе за запошљавање кажу да они који остану без посла у одређеним, законом прописаним ситуацијама, могу да остваре право на новчану накнаду.
Са споразумним раскидом уговора о раду радник не добија накнаду "Послодавци веома често покушавају да понуде запосленом споразум, а када се потпише споразумни раскид уговора о раду запослени онда неће имати право на накнаду. Хтео бих да скренем пажњу да се не иде на споразумни раскид. Уколико добију отказ од послодавца они ће свакако имати право на накнаду зависно од тога колики им је стаж и код послодавца који их је отпустио али и генерални радни стаж", наводи адвокат Бошко Божовић.
У писаном одговору, познати дисконтни европски ланац са ниским ценама, који ових дана затвара 73 продавнице у Аустрији, каже да се ова одлука неће одразити на њихово пословање у Србији. Иначе, ако је за утеху, у трговини, бар према речима представника синдиката, посао лако може да се нађе. Нарочито у прехрамбеним продавницама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.