Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 15:10

Пријављена епидемија малих богиња у Београду

У Београду је проглашена епидемија малих богиња, потврђено је РТС-у у Градском заводу за јавно здравље.
Oд 6. фебруара, када је пријављен први случај малих богиња до данас потврђено је 11 случајева малих богиња у Београду.
Епидемиолози и лекари >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наводе да је највећи број заражених или невакцинисан или непознатог вакциналног статуса.
Вакцину против малих богиња, ММР вакцину, деца добијају узраста 12-15 месеци и пред полазак у школу.
У Градском заводу за јавно здравље истичу да је вакцинација једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета.
Међутим, упозоравају да је потребно да се 95 одсто деце вакцинише да би се стекао колективни имунитет и спречило појављивање нових случајева.
Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција, а компликације које изазива чешће су код деце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа, запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида.
Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због те комликације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.