Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 14:21

Заштитник грађана најавио покретање поступка оцене уставности одредаба закона о родно осетљивом језику

Заштитник грађана Зоран Пашалић најавио је да ће покренути поступак оцене уставности одредби Закона о родној равноправности које се односе на употребу родно осетљивог језика.
Пашалић је то рекао поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << језика и истакао да су образовање, информисање и неговање културе на матерњем језику не само поштовање основног људског права, већ и основна ставка у чувању и очувању националног идентитета појединца и целе заједнице.
Додао је да без обзира на то да ли сте припадник већинског народа или националне мањине, треба да имате право да користите свој матерњи језик у јавним приликама, да се образујете и информишете, као и да стварате и негујете културу на свом језику, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.
Пашалић је подсетио да је у Србији, поред српског језика, у службеној употреби 12 језика националних мањина у 42 локалне самоуправе, а да 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима.
Kако је истакао, Србија је са својим законским нормативима у области заштите матерњег језика и писма умногоме изнад европског стандарда, и навео да је важна континуирана сарадња са националним саветима националних мањина у Србији на унапређењу постојећих права, као и у изналажењу модела наставе за побољшање нивоа знања српског језика деце припадника националних мањина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.