Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 13:47

Први турски борбени авион успешно завршио почетни лет

Први турски борбени авион домаће производње, KААН, успешно је завршио почетни лет, као део пројекта јачања авијације који је Турска отпочела 2016. године.
Турска компанија ТУСАС потписала је уговор са британском фирмом "BAE Systems" вредан 125 милиона долара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2017. године ради развијања типа борбеног авиона следеће генерације.
ТУСАС је објавио видео на којем се види како борбени авион полеће, а затим враћа у ваздушну базу на северу Анкаре.
"Уз KААН, наша земља неће имати само борбене авионе пете генерације, већ и технологију које мало која држава у свету има", рекао  Халук Горгун, шеф Директората за одбрамбену индустрију Турске у објави на платформи Икс (Твитер).
Турска циља да користи моторе домаће производње на овим борбеним авионима, додао је Горгун, са којом се очекује да почне 2028, преноси Ројтерс.
Нове борбене авионе ће за сада покретати два мотора "Џенерал Моторс" Ф-110, који се такође користе на млазњацима "Локхид Мартин" Ф-16 четврте генерације.
Турска је недавно обезбедила уговор о набавци 40 ловаца Ф-16 и 79 комплета за модернизацију за своје постојеће авионе истог типа из САД, након што се тај процес одлагао неко време.
САД су увеле санкције турској одбрамбеној индустрији у децембру 2020. због куповине руског противракетног одбрамбеног система С-400 и избацио Анкару из програма борбених авиона Ф-35.
Анкара је такође заинтересована за куповину 40 млазњака "јурофајтер тајфун", које производи конзорцијум Немачке, Британије, Италије и Шпаније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.