Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 10:16

Непокретни, усамљени и заробљени – тешка судбина повређених миграната на Балкану

Извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да, када се догоде несреће као јуче код Прешева, многи мигранти остану повређени, непокретни и практично заробљени на Балкану. Србија је у тешком положају, сужава се маневарски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << простор, више је него јасно да ће мигранти остајати овде, сматра Ђуровић.
Радош Ђуровић је, поводом тешке несреће код Прешева, у којој су три мигранта погинула, а 11 повређено, рекао да је то илустративан пример да ситуација на терену не јењава и да кријумчарење, у које је укључено и много домаћих грађана, проналази начине како те људе да пребаци даље.

"Илустративна је ова несрећа. Све указује на то да су људи превожени из правца Македоније, под окриљем ноћи, брзо. Људи који возе често су у паници да не буду ухваћени, онда праве грешке. Та брза, несигурна вожња многе људе кошта живота", истиче Ђуровић.
За кријумчаре, додаје, избеглице и мигранти су уствари роба.
"Они покушавају да их што више пребаце у једном покушају. И то је честа појава. Разлог оваквих несрећа, између осталог, је што је много људи врло често на малом простору. Возила се често прилагођавају за ту намену, људи се угурају унутра", објашњава Ђуровић.
Тешка судбина повређених, ко им помаже Када се догоде такве несреће, многи остану повређени, непокретни, и практично заробљени на Балкану.
"Институције, установе, болнице помажу овим људима и организације, удружења које се баве овим послом такође могу да помогну, али ти људи су осуђени на усамљенички, тежак живот тешко болесних људи и заиста, многи само и вегетирају, неки премину од последица, врло брзо после оваквих несрећа, и упркос хируршким интервенцијама , они окончају свој живот овде", наглашава Ђуровић.
Турска као кључна земља Догађај као што је несрећа у Врању, конкретна је последица, указује, политике ограда и гурања људи назад.
"Ако Сиријце и Авганистанце из Мађарске гурнете у Србију, или из Србије гурнете у Северну Македонију, ви тим људима нисте решили статус. Они су заглављени у потреби, нису се вратили негде да могу да наставе нормалан живот. Само су свега неколико стотина метара од ограде, од границе. Ти људи немају другу алтернативу него да дају све, да ризикују живот, да буду експлоатисани", додаје Ђуровић.
Када је реч о могућем решењу, Ђуровић каже да би на Балкану могло лакше да се дише уколико би Турска прихватала мигранте као некада раније, уз подршку ЕУ.
"Мигранти ће остајати овде, то је више него јасно" Свакодневно, наводи Ђуровић, само из правца Северне Македоније улази око 50 људи, а око 100 људи улази из правца Бугарске.
Према његовим речима, Србија је у тешком положају, на ободу ЕУ.
"ЕУ има пакт о азилу и миграцији, који је готово усвојен, који ће захтевати и предвиђати брзе процедуре на спољним границама, између осталог и на нашим границама, а са друге стране Србија није у стању да заустави миграцију која долази из Турске преко Грчке, Бугарске и Северне Македоније, нема капацитета. У том смислу нама се сужава један маневарски простор и све је неизвеснија ситуација, могу рећи, а да ће људи остајати овде, то је бојим се више него јасно", закључује Ђуровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.