Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 16:59

Зашто је један дуд на обронцима Фрушке горе проглашен за споменик природе

Да су некада у Срему били дрвореди дудова поред пута, подсећа тек по неко стабло. Црни дуд код Шуљма, стар око два века, од недавно је споменик природе трећег степена, од локалног значаја.
Лети хлад, а зими заштита од сметова. Плодови и лист дуда, некада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су Сремцима доносили зараду. На јужним падинама Фрушке горе, у прошлом веку, дрвореди су били дуги по неколико километара.

“Од Шуљма до Радинаца, од Гргуреваца до Радинаца, од Манђелоса до Радинаца су били постављени, целим тим релацијама, и ми смо одлазили као деца, са родитељима, и товарили пуне џакове дуда, лепо га брали лист по лист, јер нисмо смели да га муљамо да се не би упалио, тиме смо хранили бубе, и то је био за нас неки опстанак. Историја говори да у доба Марије Терезије, која је владала овде у време Аустроугарске, дуд је био заштитни знак”, наводи Милорад Милошевић из Великих Радинаца.
Осим поред пута, дудове су у Срему садали и испред кућа. Већина стабала, давно је посечена.
Душко Стефановић из Шуљма истиче да је дуд у тим условима био неопходан поред кућа које су прављене од набоја”. Додаје: “Дуд је вукао влагу, и на тај начин спречавао прерано рушење тих кућа. Ја сам посебно емотивно везан за те дудове, зато што сам као дете терао тамо свиње да једу. Онда смо се ми надмудривали као клинци, попнемо се на те дудове, и договоримо се да у исто време затресемо. Онда неко затресе први, па се свиње помешају”.
Дуд на раскрсници код Шуљма, одолева годинама. Жеља једног од иницијатора његове заштите је да се уврсти на туристичку мапу.
“Постоји трећа идеја, да би се повезао Шуљам и Шенген, пошто Шенген познато по Шенгенском споразуму, има исти број слова као и Шуљам, има исти број становника као и Шуљам и да би та два места повезали, већ је био амбасадор Луксембурга овде, крећемо ту идеју да би дошло до измене и гостију и туриста'' каже Милорад Милошевић из Великих Радинаца.
“Обим стабла овог природног добра, овог црног дуда је негде око 530цм, односно ширина његове крошње је чак 23 метра. И управо због тог свог изгледа, и због своје изузетне старости која се процењује негде 180 - 200 година, ово стабло је стављено под заштиту”, наглашава Славица Шеик, из Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине, Сремска Митровица.
Редак примерак црног дуда, биће ограђен, а простор око њега уређен. За пролазнике и туристе, у плану је постављање клупа и табле са информацијама о историји стабла и тог краја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.