Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 16:05

Златна медаља за Куртагиће са Пештери власнике највећег стада на Балкану

Међу заслужним појединцима и институцијама које је поводом Дана државности одликовао председник Александар Вучић је и Саладин Куртагић, пољопривредник из Читлука на Пештери који је у име још тројице браће примио Златну медаљу за изузетне заслуге у области сточарства. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Они су власници највећег стада на Балкану.
Куртагићи су показали да се поштеним радом и у тешким условима сурове Пештерске висоравни може остварити сан о заради због које многи млади људи одлазе далеко од својих огњишта.

Први пут смо их посетили пре четири године, да би недуго потом били сврстани у десет најбољих пољопривредника нове генерације у нашој земљи. Ове године стигло је и признање за заслуге од председника.
"Па за нас ова награда значи пуно, још кад вам је лично председник државе уручи. То значи много, много више него што она вреди. Сваки труд и рад се исплати, увек се исплати и саветујем да сви сточари на Пештери проширују своја стада и да остану на свом имању", каже Саладин Куртагић, добитник златне медаље.
Браћа Куртагић који су уз помоћ државе успели да одрже и увећају стадо охрабриће многе младе домаћине да се и сами опробају.
"То је стварно велики, велики добитак за Сјеницу, за Пештер за наш родни Читлук", каже један мештанин, а други додаје: "Много ми је драго што смо постигли до председника да се мало прочујемо, да се видимо, да кажемо оно што јесмо."
"Имам 8 синова и девету шћер. Четворица у иностранство, четворица овде. Слушају ме добро, послују добро, поштено раде свуд се понашају поштено и часно имају поверење где год оду и задовољан сам од њих", каже Ћерим Куртагић, Саладинов отац.
Иако је изабрао тежи пут у животу, када се као дипломирани политиколог вратио на Пештер да помогне да се унапреди породична фарма, Шефкет се не каје. Данас су Куртагићи власници највећег стада на Балкану које броји и до 2000 оваца лети.
"Овца је захтевна. Увек има посла око ње љети мужа, зими јагњење, одгој тих, подизање тих јагњади тако да увијек тражи да јој дајеш да би заузврат добио оно што тражиш", наводи Шефкет Куртагић.
Читлук је, осим по сточарству познат и по меду и сиру.
"Година по година све је боље и са сијеном и са продајом, па чак шта више ове године је и година јако добра била одма се продало све на вријеме и јагње и сир", наводи Рамо Куртагић, најстарији брат.
Куртагићи планирају да још увећају стадо, а самим тим и смештајне капацитете. Постојећа фарма у Вранотићу која се простире на 900 квадрата једна је од највећих на Пештерској висоравни. Део стада смштен је у торовима у Читлуку који је удаљен од фарме око 6 километара. Међутим, пут је у веома лошем стању па би његова изградња олакшала превоз хране за стоку и транспорт производа.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.