Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 13:48

Почела друга фаза радова на Научно-технолошком парку у Нишу

У Нишу је положен камен темељац за изградњу друге зграде Научно- технолошког парка. У њу ће бити уложено 25 милиона евра, саопштено је на свечаности. Зграде два технолошка парка, које ће бити повезане на површини од 30.000 квадрата, моћи ће да приме 80 компанија. Тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Научно-технолошком парку ради 40 компанија и 500 запослених, а за три и по године постојања реализовано је 200 нових производа и утростручен је извоз. Изградњу финансира Влада Србије и Европска банка за обнову и развој, а рок за завршетак је крај наредне године.
Председница Владе Ана Брнабић поручила је на церемонији полагања камена темељца поводом почетка друге фазе радова на Научно-технолошком парку у Нишу да ће држава уложити 25 милиона евра и да је задатак да пројекат буде завршен до октобра 2025. године.

"Ово је важан пројекат за будућност Србије. Сањамо велике снове које смо представили планом Скок у будућност - Србија 2027", истакла је премијерка.
Како је рекла, улагање у младе, образовање и инфраструктуру је стоструко исплативо.
Нови објекат у Нишу биће изграђен у северозападном делу комплекса НТП Ниш, између вишенаменске ламеле Електронског факултета и ресторана Студентског центра, који ће подразумевати близу 9.500 метара квадратних намењених канцеларијском простору и између 900 и 1.000 квадратних метара предвиђених за лабораторијски простор.
Директор НТП Ниш Милан Ранђеловић је раније оценио да ћемо заједно са постојећим комплексом, за две године имати комплекс од преко 30.000 квадратних метара намењених фирмама, лабораторијским капацитетима, иноваторима који у Нишу развијају нове производе и услуге.
Он је истакао да у парку послује више од 50 фирми и ради 500 углавном младих високообразованих људи, као и да ће се изградњом новог објеката створити услови за додатних 700 до 1.000 људи.
Полагању камена темељца присуствује и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министар за јавна улагања Марко Благојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.