Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 21:48

Кфор демантује приштинске медије: Јединице ВС нису упериле оружје у цивиле

Мисија Кфора демантовала је медије у Приштини који су објавили фотографију на којој је, наводно, приказано да је српска јединица уперила оружје у цивиле на Косову и Метохији. Објаснила је да су припадници Кфора, у тренутку снимања фотографије, били са колегама из >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ВС на административној линији, у синхронизованој патроли која је била координисана.
Информације које су објавили медији у Приштини, према којима су јединице Војске Србије упериле оружје у цивиле, нису тачне и не одражавају шта се заправо догодило, саопштио је Кфор.

"Данас, око 14.45, летонска јединица Кфора спремала се да почне планирану синхронизовану патролу са Војском Србије, дуж обе стране административне граничне линије. У време снимања дотичне фотографије, летонски војници били су у координацији са својим српским колегама, који су се налазили на својој страни административне граничне линије", саопштио је Кфор.
Важно је напоменути, истиче Кфор, да је летонски одред био позициониран даље иза свог команданта, који је био укључен у координацију активности са Војском Србије.
"Слика је могла бити исечена како би се искључили делови који приказују летонског вођу како разговара са вођом српских оружаних снага", објашњава Мисија НАТО-а.
Синхронизована патрола је, истиче се у саопштењу, спроведена на професионалан начин и уз пуно поштовање добро утврђених процедура.
"Кфор наставља да спроводи свој УН мандат, обезбеђујући сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову, у сваком тренутку и непристрасно", закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.