Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 11:20

Нови протести у Русији због смрти Наваљног, стотину ухапшених

Руска полиција растерала је групе грађана са улица два највећа руска града, Москве и Санкт Петербурга, и широм земље ухапсила најмање 100 грађана, који су се данас окупили како би одали почаст опозиционом политичару Алексеју Наваљном, који је јуче преминуо у затвору >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Сибиру.
Према руској групи за људска права, ОВД-Инфо, најмање 100 људи је ухапшено у осам градова, укључујући Москву, Санкт Петербург и Краснодар, упркос томе што је московско тужилаштво јуче упозорило грађане да не учествују на протестима на које их позивају преко интернета и друштвених мрежа.
На снимцима и сликама из два највећа руска града, Москве и Санкт Петербурга, виде се полицајци како одузимају плакате од демонстраната, док друге одводе са импровизованих споменика Наваљном.
Додатно, како преноси Скај њуз, на снимцима се види и како полиција хапси новинаре који су били код споменика жртвама Совјетске репресије у Москви.
Руска полиција није дала информације о хапшењу грађана на данашњим протестима.

Затворска служба региона Јамало-Ненецки, где је Наваљни служио казну затвора од 30 година, известила је у петак о његовој смрти.
Руски опозиционар био је иза решетака откада се вратио из Немачке, у јануару 2021. године.
На вест о смрти руског опозиционара Алексеја Наваљног реаговали су званичници из Брисела и Вашингтона који од Москве траже објашњење. У Москву прст упире и председник Украјине Володимир Зеленски, а породица поручује да ће руске власти одговарати за смрт Наваљног.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.