Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 07:02

Субвенције за енергетску обнову стамбених зграда – ко може да конкурише

Прошле године у Србији је број грађана који сами производе струју повећан седам пута. Многи су за соларне панеле искористили државне субвенције, а нови круг подршке домаћинствима и за то и друге мере енергетске ефикасности градови ће покренути до пролећа. У току >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је и реализација првог пројеката енергетске санације читавих стамбених зграда.
У протекла три јавна позива, државне субвенције за замену старе столарије, котлова или изолацију искористиле су 24.000 домаћинстава. У Влади рачунају да ће се кроз петогодишњи програм подршке тај број утростручити.
Грађани су увидели значај енергетске ефикасности за смањење потрошње енергије и лети и зими, па и сами примењују мере.
"Раније ми је била дрвена столарија сада сам ставио пе-ве-це. И заиста осећам да је доста боље у стану, нема више дувања, нема више хладноће", наводи један од анкетираних граћана, док његова суграђанка каже да је изолација зграде јако битна. 
Субвенције за више мера и до 65 одсто Субвенција покрива до 50 одсто трошкова, а грађани могу истовремно конкурисати за замену столарије, котлова, изолацију и постављање соларних панела.
До сада је само соларне панеле на кровове инсталирало 2.700 домаћинстава и предузетника.
"Охрабрујемо грађане да ако се пријаве за две мере, да ће имати и 65 одсто субвенција укупно. И процес прикључења је знатно убрзан. Радићемо још на мерама и процедурама да буду још ефикасније и да пре свега грађани имају интерес и финансијску помоћ од стране државе уколико се одлуче на овај корак", наводи Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.
Ко може да конкурише  Први пут у нашој земљи покренут је и пројект енергетске обнове читавих стамбених зграда. За те субвенције могу конкурисати искључиво станари старих зграда прикључених на топлане, јер су оне и највећи расипници енергије.
"Ово је изузетно афирмативан начин у ком практично, кроз овај програм, можемо да санирамо најнеефикасније објекте и онда да створимо услове да читав један систем пређе на наплату по потрошњи", каже Душан Мацура, председник Управног одбора Удружењa топлана Србије.
До краја фебруара биће завршено пријављивање у свих 16 градова и општина, а до сада се пријавило 1.500 стамбених заједница.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.