Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 14:04

Затворска служба: Преминуо Алексеј Наваљни; Кремљ: Немамо информацију о узроку његове смрти

Руски опозиционар и критичар Кремља Алексеј Наваљни је преминуо, саопштила је затворска служба региона Јамало-Ненецки, где је Наваљни служио затворску казну. Портпарол Кремља саопштио да нема информације о узроку његове смрти. Адвокат Наваљног упутио се у затворску >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јединицу. Федерална казнено-поправна служба Русије послала је комисију да испита околности смрти Наваљног.
У поправној колонији број 3, осуђеник А. А. Наваљни се после шетње осећао лоше и скоро одмах изгубио свест, наведено је у саопштењу на сајту затворске установе.
Додаје се да су медицински радници установе одмах стигли и да је "позвана хитна помоћ".

"Урађене су све неопходне реанимације, али нису дале позитивне резултате. Лекари Хитне помоћи су констатовали смрт осуђеног. Узроци смрти се утврђују", наводи се у саопштењу Федералне службе за извршење кривичних санкција.
Посматрачи из затвора су навели и да се Наваљни није жалио на здравствене проблеме.
Федерална казнено-поправна служба Русије послала је комисију да испита околности смрти Алексеја Наваљног, наводи се у саопштењу те службе.
"Поводом изненадне смрти осуђеника Алексеја Наваљног у КПЗ ИК-3 у Јамало-Ненецкој аутономној области, упућена је комисија територијалном органу и установи у којој су руководиоци и запослени у санитетским одељењима", наводи се у саопштењу.
Из Кремља је саопштено да затворске службе врше провере околности под којима је Наваљни преминуо, као и да тренутно немају информацију о узроку његове смрти.

Саветница за медије Алексеја Наваљног рекла је да нису у могућности да потврде његову смрт, као и да је његов адвокат на путу ка затворској јединици у којој је смештен његов брањеник.
Руски лист Новаја газета цитирао је мајку Алексеја Наваљног, која каже да је њен син био "жив, здрав и срећан" када га је последњи пут видела 12. фебруара, преноси Ројтерс.
“Не желим да чујем саучешће. Видели смо га у затвору 12. фебруара, на састанку. Био је жив, здрав и срећан“, навела је Људмила Наваљна на Фејсбуку, преноси Новаја Газета.
Биографија Алексеја Наваљног Наваљни је био познат као оштар критичар Кремља. По професији је био правник, а почео је да се бави политиком 2000. године као члан партије Јаблоко, а озбиљније је ушао у политику када је помагао у протестима у Русији одржаним 2011-12. године, тврдећи да је било изборне преваре и да је влада корумпирана.
Истраживао је Путинов унутрашњи круг људи и своје снимке постављао на интернет. Снимци су имали неколико стотина милиона прегледа.

Од 2011. године био је више од 10 пута у затвору, због разних дела.
Кандидовао се за градоначелника Москве 2013. године, и тада је био други на изборима са 27,24 одсто гласова.
Наваљни је 2016. најавио да ће учествовати на председничким изборима 2018, али му је суд забранио да се кандидује због тога што је 2013. године у граду Киров осуђен на пет година затвора условно због проневере, односно, за присвајање дрвне грађе у вредности од око 500.000 долара из државне компаније.
Учествовао је редовно на протестима против власти и неколико пута био хапшен, посебно у периоду 2017, 2018. и 2019. године.

Основао је фондацију за борбу против корупције и био на челу централног већа странке Русија будућности, представљајући опозицију владајућој Јединственој Русији на челу са Владимиром Путином.
После тровања нервним агенсом у Сибиру 2020. године, за шта је оптужио руске обавештајце, отишао је у Немачку на лечење, које је било успешно, иако је био у коми.
Независни центар за истраживачко новинарство Белингкет, са седиштем у Холандији, тврдило је да су у тровању учествовали агенти руске Федералне службе безбедности (ФСБ), што је Кремљ негирао.
Након опоравка, вратио се у Русију 17. јануара 2021. године, а одмах по слетању, ухапшен је на аеродрому у Москви.
"Чега се морам бојати? Шта ми се лоше може догодити у Русији?" рекао је он при укрцавању у авион. "Осећам се као држављанин Русије који има свако право на повратак", додао је Наваљни.

Осуђен је на две и по године затвора због кршења ранијег условног пуштања, током опоравка у иностранству.
У марту 2022. Наваљни је осуђен на девет година затвора због, како је наведено, непоштовања суда и проневере.
Наваљни је у августу 2023. године проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичке организације, због чега је осуђен на још 19 година затвора.

Казну је почео да служи у региону Владимир, на око 230 километара источно од Москве, али је недавно пребачен у казнено-поправну колонију ИК-3 у месту Харп у арктичком кругу (поларни Урал), на 1.900 километара од Москве, где је и преминуо.
Наваљни је био ожењен Јулијом Абросимовом са којом је имао двоје деце, ћерку Дарију и сина Захара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.