Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 13:56

Америчка мисија при ОЕБС-у на КиМ позвала Приштину да одложи одлуку о динару

Дубоко смо забринути због некоординисаних акција Приштине, укључујући рације у институцијама које подржавају српске власти и гашења услуга за грађане који живе на Косову и Метохији, саопштила је америчка мисија при ОЕБС-у на КиМ. Позивају власти у Приштини да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одмах одложе спровођење одлуке о укидању српског динара.
Aмеричка мисија при ОЕБС-у на Косову и Метохији позвала је власти у Приштини да одмах одложе једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.
“Позивамо Косово да одмах одложи спровођење ове одлуке и да укључене стране потраже решење у оквиру дијалога који води ЕУ. Такође смо дубоко забринути због недавних, некоординисаних акција које је косовска влада предузела, укључујући рације у институцијама које подржава Србија и гашење услуга на које се грађани Косова ослањају“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да те акције нису у складу са опредељењем власти у Приштини да конструктивно решавају питања која утичу на српску заједницу на КиМ кроз дијалог у Бриселу.
С друге стране, као пропуст Београда оцењују то што нису позвани на одговорност сви повезани са нападом код манастира Бањска 24. септембра и апелују на српске власти да то учине.
Истичу да САД остају посвећене постизању одрживог мира на Западном Балкану, а да су нормализација односа Београда и Приштине суштински аспект регионалне стабилности и просперитета.
Позивају обе стране да се врате у дијалогу под покровитељством Европске уније, како би ојачали демократију, еконономску интеграцију у ЕУ и неговали мулиетничку сарадњу и поштовање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.