Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 16:16

Америчка привредна комора у Приштини нуди три алтернативе за решавање питања динара

Америчка привредна комора у Приштини изнела је три алтернативе за решавање динарског питања, откако је нова уредба Централне банке ступила на снагу 1. фебруара и уводи евро као једину валуту у платном промету.
У првој варијанти предлаже се коришћење >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << институција за трансфер новца и за трансфер средстава између Приштине и Београда. Иако се сматра изводљивом, ова опција може бити мање практична и скупља за појединце.
У другој алтернативи предлаже отварање банковног рачуна од стране Владе Србије за међудржавне трансакције са одговарајућим динарским рачунима у банкама у Приштини.
Овај метод нуди практично решење кроз постојеће банкарске односе, уз сву могућу логистичку сложеност.
Трећа опција би били директни трансфери средстава из било које банке у централној Србији у било коју одређену банку на КиМ за дистрибуцију на рачуне појединачних корисника.
Ова опција поједностављује процес истовремено осигуравајући усклађеност са регулаторним захтевима.
"У свим алтернативама, од кључног је значаја да се позабавимо лиценцирањем институција за увоз валута, како бисмо обезбедили адекватну понуду динара на Косову. Као заговорник повољног пословног окружења и економског развоја, Америчка привредна комора на Косову наглашава значај уравнотежених регулаторних мера, које промовишу финансијску инклузију и олакшавају међудржавне економске активности. Америчка комора тражи од свих заинтересованих страна да преиспитају импликације недавно усвојене уредбе и да истраже заједничка решења која подржавају регулаторне циљеве као и економски прагматизам“, закључују у објави из Америчке приредне коморе, достављеној медијима у Приштини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.