Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 10:19

Други дан Светског самита у Дубаију, Брнабићева отворила шести Форум владиних услуга

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, у оквиру Светског самита влада у Дубаију, да је Форум изванредна прилика да подели искуства Србије у развоју еУправе, као и да се чују иновативна решења која наша земља може да примени. Истакла је и да је Србија морала да почне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од нуле да би за осам година дошла до тога да има скоро 100 одсто еУправу. Kључна порука Самита, каже, била је да владе морају да прате промене у области вештачке интелигенције.
Ана Брнабић, отварајући шести Форум владиних услуга, истакла је да смо сведоци трансформативне моћи технологије, значаја партнерства и централизације услуга за потребе грађана. 

"Захвална сам на могућности да допринесем овој глобалној платформи размене знања и иновација, која нам свима помаже да градимо бољу будућност", рекла је Брнабићева.
"Успех увођењем еУслуга" Премијерка је на Форуму истакла је да је Србија забележила успех увођењем еУслуга које значајно олакшавају живот грађана, напоменувши да је наша земља морала да почне од нуле да би за осам година дошла до тога да има скоро 100 одсто еУправу.
"Не желим да кажем да имамо 100 одсто, јер посао никада није завршен. Увек постоје ствари које можете побољшати. Захваљујући еУправи, технологији и дигитализацији, можемо и треба да будемо доступни нашим грађанима 24 сата – 365 дана у години", поручила је Брнабићева, додајући да се тренутно ради на потпуној дигитализацији здравствене евиденције.
Кључна вештачка интелигенција Премијерка је на крају посете, у међувремену, изјавила да је кључна порука Самита влада била да владе морају да прате промене у области вештачке интелигенције и да се прилагођавају, додајући да државе које буду пратиле те промене могу да усмеравају и економски развој земље.
Навела је да је указано да ће 2024. бити година у којој ће се видети највеће промена од почетка човечанства што је, каже, мало и страшно. Са друге стране, све то отвара огромне могућности за владу да на најбољи начин пружа услуге грађанима, инвеститорима и привреди.
"Огромне су могућности за додатни економски развој земаља које то препознају. Чули смо да ће промене које доноси вештачка интелигенција, додатно направити раслојавање међу земљама какву до сада нисмо видели – на оне које имају утицај и контролу над процесима и оне које никако немају", указала је Брнабићева. 
Министар за информисање и телекомуникације Михаило Јовановић оценио је да је Влада Србије посету Дубаију искористила да промовише све што је Србија урадила на пољу дигитализације и развоја вештачке интелегинеције, додајући да наша земља жели да пусти у рад и платформу AI Chat bot.
"Желимо да пустимо нашу платформу, где ћемо имати наш такозвани AI chat bot – софтверски модул који ће моћи да комуницира са грађанима. Прво ће бити доступан на сајту Министарства информисања и телекомуникација, а затим на свим другим. То ће бити прва велика примена вештачке интелигенције у јавној управи", нагласио је министар.
Сарадња са компанијом "Оракл" Брнабићева је разговарала, такође, на маргинама са извршним потпредседником Оракла Мајком Сићилиом о сарадњи и првом Oracle cloud, регионалном центру у Југоисточној Европи који се налази у Државном дата центру у Крагујевцу. 

"Договорено је да се сарадња унапреди у погледу потенцијалног партнерства у области биотехнологија и БИО4 Кампуса, као и у области нашег образовног система", навела је Брнабићева на Инстаграму.
Шесто издање Форума владиних услуга, у оквиру Светског самита у Дубаију, окупило је глобално познате лидере из јавног и приватног сектора да би расправљали о будућности државних услуга, истражујући теме повећања очекивања грађана, нових технологија и иновација које обликују владине услуге.
Самит, који је јуче отворен, окупио је више од 85 међународних и регионалних организација, 120 делегација влада, имаће 15 форума и више од 120 интерактивних радионица и сесија, а на њему ће говорити више од 200 говорника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.