Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 23:41

Роде: Постоји проблем у уредби о забрани динара и начину спровођења одлуке

Амбасадор Немачке у Приштини Јерн Роде изјавио је да постоји проблем у уредби централне банке у Приштини (ЦБК) о забрани употребе динара на Косову и Метохији и начину спровођења те одлуке.
Јерн Роде је рекао и да није суштина у нејасним декларацијама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за прелазни период од месец, два или три, већ у томе да ли ће Срби ове или следеће недеље добити пензију или плату.

"Ако имате решење, ја сам последњи који би га критиковао, али видели смо захтеве и међународних представника и оних који су погођени одлуком. Онда се одједном, корак по корак, појављују нове објаве. Прво месец дана, сада три месеца. Оно што нам је потребно је јасноћа", рекао је Роде за Национале.
Коментаришући саопштење ЦБК да је већ предузела и предузима додатне мере за лакше спровођење уредбе о забрани коришћења српског динара, у најкраћем могућем року, које не може трајати дуже од три месеца, Роде је рекао да Приштина има пуно право да развија свој монетарни суверенитет, али је проблем, према његовим речима, у начину спровођења уредбе и самој одлуци.
"Немачка је један од најближих партнера Косова. Прошле недеље, немачки министар одбране је био овде и рекао је: Ви имате право да спроведете ову одлуку, али урадите то са дужим планом имплементације, и то тако да сви буду обавештени и да се нико не плаши. Још не видим да смо дошли до овог корака", рекао је немачки амбасадор.
Он је истакао да Немачка, као и земље Квинте, жели да Приштина оствари "свој пуни суверенитет", али да критикују једнострано деловање и недостатак координације.
"Опет имате једнострани корак који је најављен врло брзо и кратко. И узмимо за пример лиценцирање банке. Лиценцирање банке се не обавља за два или три дана. Постоји процес. Процеси захтевају време. И рекао бих да када имате план, прво поставите план, а затим одредите временске оквире. А не обрнуто, прво рокови, па планови", рекао је Роде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.