Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 11:32

Ухапшене четири особе осумњичене за шпијунажуУхапшене четири особе осумњичене за шпијунажу

Припадници Безбедносно-информативне агенције и надлежног јавног тужилаштва разбили су у заједничкој акцији још једну шпијунску мрежу у Србији и ухапсили четири особе због сумње да су извршиле кривично дело шпијунажа.
Како је потврђено Танјугу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у безбедносним структурама, БИА је открила представништво једне иностране организације која је обавештајно и субверзивно деловала у Србији спроводећи класичну шпијунску активност, а сви ухапшени су држављани Србије.
Двоје ухапшених је запослено у српској канцеларији иностране организације и континуирано су се бавили прикупљањем информација обавештајног карактера, од којих поједине имају статус поверљивости и тајности.
Информације које су прикупљали тицале су се рада и функционисања наших државних органа и институција и појединих јавних предузећа, али и ресурса из система националне одбране Србије, нарочито војних служби безбедности.
Посебан сегмент њиховог интересовања били су и поједини државни руководиоци, али и грађани и привредна друштва. Друго двоје ухапшених, који су радили у корист ове организације, запослени су у државним органима Републике Србије.
Они су, по директном налогу и инструкцијама друго двоје процесуираних из иностране организације, свесно и са умишљајем прикупљали тајне и поверљиве службене податке којима су располагали, а који су под посебном правном и информатичком заштитом, и достављали их својим налогодавцима.
Како се наводи, комуникацију и размену информација су обављали преко заштићених/криптованих веза, а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист. Исплате су вршене искључиво у готовом новцу. Приликом претреса објеката које су користили припадници ове шпијунске мреже нађена је специјална техничка опрема коју су осумњичени користили у свом деловању и која је, у складу са законом, послата на даљу анализу и вештачење.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.