Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 10:32

Стевановић: Забрињавајуће што има доста инфекција које смо могли да спречимо вакцинацијом

Грип, ковид, велики кашаљ, а сада и мале богиње – пуне лекарске ординације. Многи се ових дана жале на високу температуру, малаксалост, дуготрајни кашаљ. Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић каже за РТС да је присутан велики број инфекција >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << које смо могли да спречимо вакцинацијом. Потребно је да се вратимо на онај ниво здравствене културе да је вакцинација обавезна и да постоје разлози зашто је обавезна, истакао је др Стевановић.
Повећен је број пацијената на Клиници за инфективне и тропске болести. Због различитих здравствених тегоба сваког дана прегледају око 200 пацијената и то оних најтежих. Професор Горан Стевановић рекао је да је дечак који има мале богиње, а који је смештен на Инфективној клиници, доста добро и да се припрема да буде отпуштен из болнице током дана.

“То је била једна мала почетна упала плућа. Прошао је сасвим добро без неких озбиљнијих и већих компликација поред тога што није био вакцинисан”, навео је Стевановић.
Према његовим речима, ово је сезона респираторно преносивих инфекција, има и грипа, као и других респираторних инфекција и бактеријских неуроинфекција, све оне болести које се стандардно јављају у зими.
“Оно што је за мене забрињавајуће као клиничара је што нам се повећава број пацијената са болестима које могу да се превенирају вакцинацијом, што говори о релативно незадовољавајућем одзиву на вакцинацију и то је нешто што представља опасност”, истакао је Стевановић.
Каже да, поред ковида који је даље присутан, поред грипа, неуроинфекција, има и пацијенте са пертусисом, а сада су се појавиле и мале богиње. Било је и случајева епидемијских заушки, свих болести које не бисмо требали да имамо.
Када је реч о великом кашљу, напомиње, он даје најтежу слику код млађих пацијената који нису вакцинисани и представља веће оптерећење за педијатријске установе, него за Инфективну клинику која прима пацијенте старије од 14 година.
Клиничка слика код ковид пацијената се није променила Стевановић каже да што се клиничке слике тиче код ковид пацијената она се није много променила.
“Тренутно је опао број оболелих који се јављају, али и даље су присутни. То су углавном особе које имају коморбидитете или у одмаклим годинама и поједини од њих имају врло тешке клиничке слике, захтевају и вентилаторну подршку“, каже доктор.
Додао је да је ситуација повољнија, јер не даје тешке клиничке код млађих пацијената и да су се они прокужили.
Клиника за инфективне болести има и посебно одељење за грип.
“Последње две недеље број значајно расте – и број прегледа у пријемној амбуланти са лакшим формама грипа, али и пацијената са грипозним пнеумонијама који захтевају хоспитализацију, који захтевају подршку кисеоником. Нажалост, и оних који захтевају вентилацију, односно захтевају боравак и лечење у јединицама интензивне неге”, напоменуо је др Стевановић.
Највећи број пацијената, како каже, који се јавља на преглед су старији, радно активни људи, али најтеже клиничке слике имају старије особе, особе са коморбидитетима, хронични болесници, а има и млађих који нису довољно озбиљно схватили грип, били су активни, а онда долазе са развијеним компликацијама.
Погодно време за бактеријске инфекције Стевановић напомиње да је ово временски период када се најчешће јављају бактеријске неуроинфекције попут менингитиса.
“Главна заштита јесте, уз оне опште мере превенције, проветравања простора, уствари вакцинација. Значи за све болести за које постоји вакцина, за које се вакцине дуго дају и за које имамо добре искуство у вакцинацији, треба заштитити пре свега децу, тиме сачувати и све остале. За болести које имају сезонски карактер, као што је грип, вакцинација", наводи Стевановић.
Очекује и даље велики број различитих инфекција и то нажалост и оних које смо могли да спречимо вакцинацијом, пошто, како каже, одазив очигледно није довољно добар.
“Потребно је да се вратимо на онај ниво здравствене културе, просвећености, да је вакцинација обавезна и да постоји добар разлог зашто је она обавезна, да се штити све заједно, а затим и да наставимо са другим превентивним мерама”, закључио је Стевановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.