Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 06:57

Света три јерарха - верује се да су заштитници од студених и злих ветрова

Српска православна црква слави данас Света три јерарха, празник посвећен Василију Великом, Григорију Богослову и Јовану Златоустом, који су заузели високо место у историји хришћанске цркве.
Света три јерарха заједнички је празник три васељенска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << учитеља који су својим умом, образовањем и начином проповедања хришћанства превазишли савременике.

Празник је уведен у XI веку, 1084. године у Цариграду, чиме је окончан велики јавни спор о важности сваког васељенског учитеља појединачно.
Једни су уздизали Василија Великог због чистоте и храбрости, други Григорија Богослова због богословља, а трећи Јована Златоустог због речитости и јасноће у проповедању хришћанске вере.
Међутим, сва три светитеља јавише се у сну епископу Ехватијском, рекавши му да су они једно у Бога, да међу њима нема ништа противуречно и да нема ни првог ни другог ни трећег.
Тако је састављена заједничка служба и празник Света три јерарха, који се празнује данас, 12. фебруара по новом, односно, односно 30. јануара по Јулијанском календару.
Сваки од светитеља има и свој посебан дан.
Док се у Грчкој славе као црквени, национални и школски празник, у нашим крајевима се ови свеци сматрају за заштитнике људи и животиња од студених и злих ветрова.
Слави се као еснафска слава металаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.