Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 16:35

Турнир у шаху у Жбевцу код Бујановца

Село Жбевац је по броју становника једно је од већих у Пчињском округу. Познато је по фабрици слаткиша, али и шаховском клубу који постоји пола века. Традицију играња шаха чувају и кроз турнир који се одржава сваке године у основној школи "Драгомир Трајковић". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На пола пута између Врања и Бујановца, припада бујановачкој општини. Село Жбевац дом је за око 700 мештана, где је више генерација под истим кровом. Вода из водовода није исправна, па користе бунаре и изворе.

"Вода нам је проблем, и канализација, што је тренутно. А друго, и смањује се број становника, све више одлазе у градове, у иностранство" наводи Срђан Станковић, из Жбевца.
"Има десетак породица које се баве интензивно пластеничком производњом, има 10-ак сточара, остали раде ко се како снађе. Једна трећина становништва је старачко", истиче Момир Цветковић из Месне заједнице Жбевац.
У Основној школи "Драгомир Трајковић", од 1. до 8. разреда је 50-ак ученика. Зграда је недавно реновирана.
"У одељењу нас је 13, волим највише фудбал да играм", каже Михајло Миленковић, ученик шестог разреда.
"Нас је у одељењу само шесторо, немамо комбиновану наставу, само за осми разред", додаје Вукашин Миленковић, ученик осмог разреда.
"Имам много другова, дружимо се, волимо да играмо спорт, шах исто играмо понекад" наглашава Вељко Јаћимовић, ученик шестог разреда.
50. шаховски турнир одржан је у школи, са више од 50 такмичара.
"Турнир је значајан по томе јер омогућава да се шахисти такмиче и да се сретну негде. Највећа вредност је да се људи сретну и размене мишљења", истиче Будимир Михајловић, председник Организационог одбора шаховског турнира.
"Поделићемо шаховске табле свима у школи и организоваћемо за Дан победе поново шах клуб који ће бити омладински и дечји шаховски клуб", наводи Зоран Стошић, шаховски клуб "Паул Керес", из Жбевца.
Под покровитељством општине, уз подршку Шаховског савеза Србије, клуб из Жбевца иницираће да шаховска игра буде део школске наставе.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.