Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 16:59

Куда лети авион из Минићева код Књажевца

У Минићеву, селу између Књажевца и Зајечара, пажњу пролазника привлачи мали авион паркиран код бензинске пумпе. Летелицу марке "Вилга" средином осамдесетих година купила је Општина Књажевац са идејом да је користи за различите намене, основала аеро-клуб и уредила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << аеродромски простор. Због повећаних трошкова и тадашње ситуације у земљи, пројекат је напуштен 1996. "Вилга" је приземљена и остављена на месту на коме стоји већ 27 година.
Авиону без заштите и надзора временом су лопови поскидали све делове који су могли да продају.

“Он је замишљен да буде вишенаменски, за потребе вуче једрилице, за избацивање падобранаца, за третирање усева”, каже Марко Првуловић, некадашњи члан књажевачког аеро-клуба.
Минићевским авионом управљао је професионални пилот Велибор Антонић из Приштине, који је био и инструктор за обуку пилота и падобранаца у аеро клубу.
“Највише је волео овде кад су у Минићеву, кад се одржавају вашари, да онако, пролети изнад места што је изазивало посебну пажњу међу грађанством”, наводи Властимир Мирковић, из Минићева.
Авиона, аеро клуба и државног првенства у падобранству одржаног у Минићеву живо се сећа и Зденка Тодоровић чији је отац Миодраг Жикић са пилотом Вељом и још неколико књажевачких заљубљеника у ваздухопловство водио аеро клуб.
“Ова пољана, ту око нас, била је пуна људи, читав један живот се одвијао ту око авиона и око клуба, ето, у тако једном малом месту”, каже Зденка Тодоровић, из Књажевца.
У месној заједници кажу да је за авион био заинтересован један предузетник из Београда.
“Он се јавио и контактирао месну заједницу да реконструише тај авион, међутим за сада још ништа. Значи, остао је овакав какав јесте”, каже Адам Томић, секретар МЗ Минићево.
Земљиште аеродрома одавно је продато и сада су ту њиве и воћњаци. "Вилга" позира намерницима за селфије представљајући неку врсту недовршеног музејског експоната, туристичку атракцију села и својеврстан је споменик некадашњим великим идејама и плановима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.