Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 10:35

Почела да ради најсавременија сала у Европи за катетеризацију, први пацијент седмогодишњак

У Институту за здравствену заштиту мајке и детета почела је да ради најсавременија сала за катетеризацију у Европи. У њој ће се радити интервентне кардиолошке процедуре и збрињавати најтежи пацијенти са срчаним манама. Проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Института каже да је први пацијент један седмогодишњак, а да ће после њега интервенцију имати и шестомесечна беба. У новој сали очекују током године 150 интеревенција.
Најтеже болести не заобилазе ни најмлађе, и неретко, деца се рађају са срчаним проблемима, или од неких кардиоваскуларних болести оболевају током детињства.
Сала за катетеризацију је не само најсавременија за Србију и регион него и за Европу.
"Не знам, колико, стотина интервенција је у мојим рукама, трема постоји",  каже Владислав Вукомановић, дечји кардиолог.
Наводи да прву интервенције у новој сали данас има седмогодишњи дечак, а затим и шестомесечна беба. И сутра је на програму двоје деце.
Посебно истиче да је предност ове сале што она може да лечи, а то значи, не само дијагностика, него у највећем броју лечење деце са урођеним срчаним манама. Реч је о комплексним интервентним кардиолошким процедура које је могуће обавити у оваквој катетеризацијској сали.
Подсећа да је пре 40 година овде инсталирана прва катетеризациона сала, урађена прва интервенција, са професорима Владиславом Недељковић, Рудолфом Папићем.
"Па ево, све до сада, једна овакве импозантна сала која ће омогућити интервенцију код најкомпликованијих болесника са урођеним срчаним манама. То су све уиграни професионалци, зна се ко шта ради. Некада је неопходно реаговати веома брзо, некада се десе неке критичне ситуације са поремећајем срчаног ритма, са неким продуженим крварењима. Ту су наши анестезиолози који држе дете у контролисаним условима.Ту су рендген техничари, наше медицинске сестре које знају свој посао", истиче начелник кардиолошке и педијатријске клинике.
Највећа безбедност за децу Наглашава да на тај начин остварују највећу могућу безбедност за децу којима се раде овакве сложене кардиолошке процедуре. 
Указује и да је све мањи број деце којима је неопходна интервенционална кардиолошка процедура а да се технике интервенционе кардиолошке катетеризације усавршавају и расту. 
"Значи, ово пружа бољи комфор за децу, бржи опоравак, мањи стрес у сваком случају", прецизирао је дечји кардиолог.
Вукомановић процењује да ће у новој сали ове године бити обављено око 150 процедура, од којих ће највише бити интервенционалних кардиолошких, док ће неке бити и дијагностичке. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.