Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 17:04

Адвокат из Ниша нуди бесплатну правну помоћ жртвама акушерског насиља

Последњих недеља било је више случајева у којима су жене говориле о акушерском насиљу. Адвокат из Ниша Зоран Пешић одлучио је да жртвама понуди бесплатну правну помоћ и тако их охрабри да пријаве сваки случај.
Највише притужби жртава односи се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на грубо понашање медицинског особља током порођаја као и недостатак информација о процедурама које се спроводе. Док оваквих примера у свакодневици има пуно у судској пракси случајева акушерског насиља готово да нема.

“Моје мишљење да се људи плаше, да је страх од лекара од тога шта ће бити после, страх од судских поступака је код нас присутан већ више десетина година и из тог разлога се људи и не одлучују да пријаве то насиље већ кажу било је како је било, могло је и горе и једноставно ћуте”, наводи адвокат Зоран Пешић.
Због тога је адвокат Зоран Пешић чија је супруга, како каже, била жртва акушерског насиља одлучио да понуди бесплатну правну помоћ.
“Нарочито ми адвокати морамо да се укључимо и да коначно већ једном станемо на пут акушерском насиљу и да пружимо помоћ која им је неопходна. Не толико због новца колико због сигурности јер стварно сви ти људи морају да имају сигурност да ће бити заступани на најбољи могући начин”, истиче Зоран Пешић.
О томе колико је проблем озбиљан говори и истраживање „Третман жена у гинеколошко-акушерским установама" које су спровеле три адвокатице, где се из више од 200 сведочења види да су жртве насиља не само жене већ и новорођене бебе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.