Izvor: RTS, 03.Feb.2024, 07:07

Промењена правила за јавне набавке, цена више није пресудна за победу на тендеру

Од почетка године цена више не може бити главни критеријум приликом избора понуђача у јавним набавкама. Уз цену, понуђачи ће морати да понуде и квалитет, али и доказе да производ испуњава еколошке стандарде, попут мање потрошње струје. Циљ је да се поправи стање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у тој области.
Сваки седми динар кроз јавне набавке у локалним самоуправама није у потпуности потрошен у складу са законом. Код јавних предузећа статистика је још лошија. Свака од фаза спровођења јавних набавки може бити спорна.
“То је да се набавља а да се не планира, или се планира али се не спроводи поступак, или се проводи поступак али са грешкама, са непримењивањем закона до краја", објашњава председник Државне ревизорске институције Душко Пејовић.
За почетак, наручиоцима је дозвољено да 10 одсто од укупно наручене робе буде еколошко. Али то ће важити само у периоду прилагођавања.
Према правилнику Канцеларије за јавне набавке, испуњавање зелених стандарда је обавезно за фотокопир апарат, рачунарску опрему, штампаче, клима уређаје и средства за чишћење.
Поред тога, за архитектонске и инжењерске услуге, развој софтвера, преводилачке и саветодавне услуге уведен је и критеријум квалитета.
“Ми смо препоручивали темељно истраживање тржишта. На основу тога они могу да утврде који понуђачи заиста поседују одређене сертификате, а у складу са тим они ће прописати да ли у оквиру техничке спецификације или чак у критеријуму за доделу уговора да одреде на који начин ће мерити. А то може бити неки сертификат а могу бити референце на основу искуства других субјеката", каже Никола Комшић из НАЛЕД-а.
Један од проблема је и мали одзив фирми. У просеку су то две и по понуде, а код више од половине јавних набавки пријави се само један понуђач. То може да се промени и тиме повећа конкуренција међу понуђачима.
"Имамо врло кратке рокове, што онемогућава мањим фирмама да се укључе у тај процес. Имамо наравно и оно што људи чују из медија о неком одређеном броју афера које се јављају у јавним набавкама, то их просто демотивише јер мисле да постоји неко ко је фаворизован у процесу јавних набавки", истиче Андрија Младеновић из Центра за европске политике.
На порталу јавних набавки доступно је доста информација, али је информација више, увек добродошла. Препорука је и да грађани прате портал и тако контролишу јавне набавке које их се директно тичу, али и повећање конкурентности посебно кроз систем квалитета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.