Izvor: RTS, 03.Feb.2024, 07:07

На деоници од Кузмина до Сремске Раче – шта још треба да се изгради

Хиљадити километар ауто-пута, Србија би требало да добије до краја ове године, најављују из Министарства саобраћаја и инфраструктуре, будући да се очекује завршетак радова на нова 83 километра. Ради се на деоницама Кошеви-Трстеник, Адрани-Прељина, Паковраће-Пожега >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Кузмин-Сремска Рача, делу ауто-пута који ће повезати Србију и БиХ.
Док се чекало, с босанско-херцеговачке стране, да се утврди траса ауто-пута од Сарајева до границе са Србијом, што је кочило реализацију вишедеценијске идеје, са српске стране се увелико радило.
Из "Путева Србије" кажу, на деоници од Кузмина до Сремске Раче приводе се крају радови на свим објектима, након чега почиње асфалтирање.
"На ових 17-18 километара имате један велики мост преко реке Саве - 1.320 метара, значи врло капиталан објекат. Поред тога имамо још осам мостова, 11 пропуста, пет надвожњака, две петље - Босутска и Кузминска где ће бити прикључење на овај део ауто-пута. Тако да у принципу није све то тако једноставно", каже Драган Јоцић, надзорни орган у "Путевима Србије".
На првом директном ауто-путу између Србије и БиХ, Републике Српске, биће и јединствен, заједнички гранични прелаз на српској страни.
Планирано је да буде пуштен у рад 2025. године, када се заврше радови на делу пута до Бијељине, који финансира Влада Србије. Извођач радова је турска компанија "Ташјапи", чији проблеми у пословању, како кажу надлежни, неће утицати на пројекте у Србији.
"У овој ситуацији, када је у питању изградња ауто-пута Сремска Рача - Кузмин, наравно да постоје проблеми. Турска фирма Ташјапи је извођач радова, али ми свакодневно са ресорним министарством решавамо те проблеме, како би се пројекат завршио у жељеном року", каже Миодраг Поледица из из ЈП "Путеви Србије".
Развијање путне мреже поред повезивања свих делова земље доприноси децентрализацији и привредном развоју.
"Сваки километар пута, сваки мост приближава људе, приближава обале, убрзава проток роба, услуга људи, идеја и свега другог. Омогућава оно што се поред инфраструктуре може изградити, тако да у сваком случају ово су врло значајне ствари", каже Драган Јоцић.
"Изградњом нових путних праваца, повезивањем делова земље који нису раније били повезани, остварићемо децентрализацију земље и омогућити економски привредни развој тих делова земље који нису били повезани таквом врстом саобраћајнице", напомиње Далибор Пешић са Саобраћајног факултета у Беоргаду.
Деоница Кузмин-Рача дуга 18 километара са мостом преко Саве, пројектована је за брзину од 130 километара на сат са две траке по смеру уз једну зауставну.
Завршетак радова на деоници од Кузмина до Сремске Раче очекује се до краја ове године. А потпуна експлоатација аутопута, од геостратешког значаја, који ће спојити Београд и Сарајево, зависиће од интензитета радова у Босни и Херцеговини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.