Izvor: RTS, 29.Jan.2024, 06:44

Није српска малина скупа, него украјинска јефтина – где тражити нове купце воћа

Сектор воћа и поврћа је најпрофитабилнија ставка српског пољопривредног извоза. Међутим, деценијски раст зараде окрњен је ратом у Украјини. Само на тржиште Русије извезено је за 60 милиона евра мање јабука и коштуњавог воћа. Стручњаци кажу да је решење у проналаску >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нових купаца, из Западне Европе и са Блиског истока.
"Корона бум" током којег нико није питао за цену малине и другог српског биолошки вредног воћа, заменио је период такозваног стезања каиша. Бригу о имунитету заменила је брига због финансијске кризе која је уследила, па су са списка за куповину углавном отпале луксузне ставке попут првокласног увозног воћа и поврћа.
"Можда и није српска малина постала прескупа колико је украјинска малина постала јако, јако јефтина, а са њом у једном периоду и пољска малина. Има је у изобиљу и наравно људи купују тамо, где су цене најниже", истиче Александар Павловић из УСАИД-а.
Русија драстично смањила увоз српског воћа Због кризе или упркос њој, Русија је постала самодовољна у производњи јабука. Драстично су смањили и увоз бресака, кајсија и трешања из Србије.
Ипак, нема разлога за одустајање од производње, кажу упућени. Богати купци нису далеко и могу, поготово за бобичасто воће, да истрпе чак и трошкове авио-превоза.
"Ми смо на граници највећег тржишта на свету, Европске уније, која троши и конзумира чак и у доба кризе", истиче Павловић. С друге стране, додаје, близу нам је и тржиште Блиског истока где извозимо све више јабука, али не у толиким количинама које би надоместиле пад извоза у Русију.
Ипак, истиче Павловић, те количине постају све веће. Он сматра да је кључ у томе да научимо више о тим тржиштима, да их упознамо.
"Европско тржиште је врло заинтересовано за наше јагодасто воће, посебно за боровнице. Поента је да произведемо производ прве класе и самим тим количина није спорна", истиче Ана Бошњак из "Агробел система".
Шта све утиче на формирање цене Спорна је откупна цена, кажу пољопривредници.
"На почетку је цена знатно висока, с тим да ми то никад не знамо унапред, то је буквално тржишна утакмица. Цена се формира након прве бербе за извоз, док на домаћем тржишту цена некада варира и на дневном нивоу. То просто зависи од количина које се уберу у тој недељи", објашњава Ана Бошњак.
Агроаналитичари кажу да извозници, односно прерађивачке компаније, откупну цену воћа и поврћа често граде на тежњи за екстрапрофитом, науштрб зараде пољопривредника. Решење виде у утврђивању минималне цене.
"Да то варира у односу на то колико поскупљује репроматеријал, ђубриво, семе, нафта која је изузетно важан чинилац и да се на основу тога формира цена. Дакле, када било коју другу робу увозите имате набавну цену, имате маржу, само у поврћу мислим и у пољопривреди генерално то није јасно дефинисано", оцењује Милош Стојановић, агроном и уредник платформе Пољопривредне новости.
Како из воћа извући најбољу зараду Решење за бољу зараду види у преради. У производима попут хладноцеђених сокова и џема без додатог шећера. И малим пољопривредницима саветује иновације.
"Мислим да треба да се фокусирамо можда на бејби поврће. Све више тржишта где људи имају високу платежну моћ могу и желе да плате за такво поврће. Такође, ту је и органска пољопривреда која је исто шанса", наглашава Стојановић.
Српска јабука је у Катару 2023. године постигла цену од 0,94 евроцента по килограму, готово пет пута вишу него у Босни и Херцеговини. Боровнице смо Саудијској Арабији продали за 6,64 евра по килограму, у просеку – за око два евра више него свима осталима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.