Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 17:22

Пред какве изазове су стављени пилоти хеликоптера који су гасили пожар у Кинеском тржном центру

Велики пожар у Кинеском тржном центру на Новом Београду пуна четири сата гасило је 76 ватрогасца-спасилаца са 25 возила и три хеликоптера МУП-а. Пилоти Борко Вуковић и Денис Војводић описали су за РТС борбу са ватреном стихијом у урбаним условима с чим су се први пут >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << суочили.
Пилот МУП-а Борко Вуковић каже да је први упит за ангажовање хеликоптера због пожара у Кинеском тржном центру стигао од ресорног министра у 8.21, да би већ прва два хеликоптера полетела у 8.40 до локације самог пожара, да изврше извиђање, одаберу место за узимање воде као и правац налета за дејствовање по објекту који је захватио пожар.

Вуковић напомиње да је додатну одговорност осећао и због рада у урбаној средини што је био први пут.
"Људи који су у околини објекта, стамбене зграде, далеководи, препреке које се налазе у самој прилазној равни, изазвали су мало веће оптерећење за саме посаде, али је нешто што није било немогуће извести", додао је Вуковић.
На питање да ли је теже летети изнад делова града, урбаних простора, него, рецимо,шуме или планине, Денис Војводић напомиње да свака ситуација има своје специфичности.
"Операције гашења пожара су захтевне саме по себи, траже максималну концентрацију, углавном су то мале висине, гашење пожара се одвија у скученим просторима за узимање воде, а изнад града додатно отежавају гашење саме зграде, далековод који се протеже непосредно код тржног центра."
Војводић наводи да у једном налету, од три хеликопетара која су ангажована јуче, Х-145 може да понесе 600 литара воде, "бел 212" 1.200 литара а "камов" К-32 чак четири хиљаде литара.
Борко Вуковић каже да су у среду та три хеликоптера остварили за пола сата 37 бацања воде и укупне масе 71 тону воде.
Додаје да је још једна специфичност поред премијере гашњења у градским условима и то што је први пут употребљен хеликоптер К-32.
Пилот Вуковић је истакао да је "камов" показао велику предност код великих пожара, због могућности да избаци велику количину воде.
Војводић каже да су све време лета били у координацији са контролом лета која им обезбеђује да ваздушни простор у ком се операција одвија буде чист.
Захватање воде, како указује, са реке Саве у непосредној близини самог места пожара, омогућило је да та операција тече у нерекидном ланцу.
"Хеликоптери су ишли један за другим са врло кратким интервалом, што је значајно појачало ефекате дејства", додаје Денис Војводић.
Навели су да им је драго што су учинили оно што је требало али и да су професионалци и да је то део њиховог посла.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.