Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 10:39

Банда састављена од бивших војника из Источне Европе ухапшена у Шпанији

Шпанска полиција ухапсила чланове банде састављене од бивших војника из Источне Европе који су наводно пљачкали куће у Малаги и Марбељи. Захваљујући војном искуству пљачке су изводили до савршенства, наводе у полицији и бележе "модус операнди" – циљали су луксузне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << куће у близини голф терена, пљачкали у периоду од 19 до 22 часова, а на локацији се задржавали до 10 минута.
Чланови банде састављене од бивших војника из источне Европе, који су наводно пљачкали луксузне домове у Малаги и Марбељи, ухапшени су у опсежној полицијској акцији, саопштила је шпанска полиција.

Шест особа је ухапшено у среду, укључујући и вођу банде из Албаније, а код пљачкаша је пронађено складиште украденог накита, сатова, новца, оружја и лажног оружја.
"Имали су чак и мачете, бушилице за сефове, компјутерску опрему", наводи се у извештају полиције.
Извештај полиције – брзи, ефикасни и утренирани  Банда је наводно извела 71 крађу из луксузних домова и фирми, углавном у Марбељи.
"Са њиховим знањем и војним техникама, били су брзи и ефикасни. Користили су специјалне контранадзорне мере док су ишли у пљачке – да ли возилима или пешке – мењајући правац и правећи неочекивана заустављања. Утренирани су да уђу на било које имање, без обзира на висину ограде", навела је полиција.
Верује се да је вођа банде такође учествовао у пљачкама, увек носећи ватрено оружје.
"Њихова војна обука омогућила им је да пљачке буду изведене до савршенства, остављајући мало трагова", истичу у шпанској полицији.
Модус операнди – луксузне куће, задржавање до 10 минута и голф терени  Ипак, уочена су поједина правила.

Банда је, како је известила шпанска полиција, увек циљала луксузне куће, а пљачкала у периоду између 19 и 22 часова.
На локацији су проводили од седам до 10 минута у просеку, а свака акција подразумевала је опрему за разбијање врата и прозора.
"Увек су бирали куће које су у близини пространих голф терена, да би лакше могли да се неометано извуку", бележи локална полиција.
Скровиште и помоћ локалног бизнисмена  Чланови банде користили су исто скровиште из којег су кретали у пљачке.

"Вођа банде је из своје куће увек излазио у нормалној одећи и ништа није носио са собом. Из тог скровишта су излазили са маскама и опремом за пљачкање", закључују у полицији.
Полиција је саопштила да су чланови банде често малтретирали особе које су се затекле на лицу места током пљачки, а да је помоћ при хапшењу пружио локални бизнисмен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.