Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 10:22

Цветковић: За смањење ризика од катастрофа важне превентивне мере

Новобеограђане је јуче пробудило низ експлозија и ватра из Кинеског тржног центра, који је већ једном горео, пре две и по године. Још се испитује шта је узрок пожара. Професор Факултета за безбедност Владимиром Цветковићем наводи за РТС да је тај објекат изграђен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у складу са свим препорукама Закона о заштити од пожара али са апсолутна безбедност не постоји. Указује да се ради нова национална стратегија за смањење ризика од катастрофа у којој би требало да буду отклоњени постојећи недостаци.
Са ватреном стихијом у Кинеском тржном центру на Новом Београду, ватрогасци су се борили пуна четири сата. Ватру је гасило 76 ватрогасца-спасилаца са 25 возила и три хеликоптера МУП-а.
Професор Факултета за безбедност Владимиром Цветковићем наводи за РТС да је тај објекат изграђен у складу са свим препорукама Закона о заштити од пожара.
"Наравно, апсолутна безбедност не постоји. Иако ви предузмете све техничке мере заштите од пожара, ипак узрок пожара је врло често у рукама тих људи који се налазе унутар тих објеката. Врло често је то нехат и непажња", наводи Цветковић.
Указује да до оваквих пожара долази током зиме, када дође до квараова на грејним телима.
"Дакле, МУП је предузео све мере, међутим, када анализирате који су то услови када настаје оваква врста пожара, дакле, ради се о ниским температурама када, рецимо, запослени користе одговарајућа грејна тела и услед неких кварова или неисправности тих грејних тела може врло лако доћи до пожара", каже гост Јутарњег дневника.
За смањење ризика од катастрофа важне превентивне мере Кинески тржни центар био је пун робе која је лако запаљива. Дакле, ту је било текстила, плинских боца. На питање да ли је уопште могуће адекватно обезбедити такве просторе, тржне центре, неке продаје на отвореном, затвореном, а да не дође до таквих ситуација одговара да када се ради о лако запаљивим материјалима, мора да се предузму све превентивне грађевинске, машинске, електротехничке и друге мере да не би дошло до пожара.
Према званичној статистици Министарства унутрашњих послова, пожари представљају једну од најучесталијих ванредних ситуација, можемо да кажемо и ванредних догађаја у Србији.
Упитан о ризицима наводи да су они вишеструки.
"Када говоримо о ризицима, ризици су вишеструки, имајући у виду све оно што прати пожаре. Када бисмо спровели истраживање јавног мњења, могли бисмо да утврдимо да би грађани имали перцепцију да у пожарима највише људе угрожава управо тај пламен, та ватра. Међутим, истраживања показују да отровни продукти сагоревања представљају најозбиљнији ризик по људе", наводи Цветковић.
Пожари у урбаним срединама се брзо шире Када је реч о пожарима у урбаним срединама, напомиње да су они врло комплексни јер се врло брзо шире, имајући у виду густину насељености у тим урбаним срединама, а и такође неопходне тактичке и оперативно-тактичке мере и радње које руководиоци таквих интервенција морају да предузимају у конкретном случају.
"Када је реч о кинеском тржном центру, дакле, сама врста и количина гориве материје која је била присутна је додатно отежавала ове операције. Начелник сектора је управо и донео одлуку да ангажује хеликоптерску јединицу јер је донета процена да је немогуће уз помоћ 25 возила и 76 ватрогасаца у кратком временском периоду локализовати пожар", указује Цветковић.
На питање какав је наш систем заштите, да ли је адекватан, да ли ту треба нешто променити одговара да апсолутна безбедност не постоји, и додаје да се ради нова национална стратегија за смањење ризика од катастрофа у којој би требало да буду отклоњени постојећи недостаци.
Указује да је Министарство унутрашњих послова започело процедуру израде нове националне стратегије заштите и спасавања.
"То је смањење ризика од катастрофа у којој се на један свеобухватан начин идентификују сви ризици и предузимају све превентивне мере. Као члан радне групе за израду те нове националне стратегије, ми смо идентификовали одређени број недостатака, које је неопходно у догледној будућности и дугорочно до 2030. године отклонити", наводи гост Јутарњег програма.
Како би се ризик од потенцијалних катастрофа и оваквих догађаја смањио на прихватљив ниво потребно је, каже, хитно и ургентно унапредити опремљеност наших снага заштите и спасавања.
"Дакле, једноставно нисмо у довољној мери опремљени у односу на савремена иновативна решења заштите и спасавања људи. Потребно је унапредити институционалне и нормативно-правне оквире нашег система, а поред тога потребно је развити одговарајуће безбедносне процедуре за реаговање у различитим вареним ситуацијама", каже Цветковић.
Унапредити безбедносну културу грађана Поред тога, указује гост Јутарњег програма, потребно је унапредити безбедносну културу грађана.
"Ви можете предузети све структурне мере да не дође до пожара, међутим, ако вам је ниво културе отпорности грађана на ниском нивоу, да грађани не знају или не предузимају одговарајуће мере како би спречили настанак пожара, онда цео тај систем не може доћи до изражаја. Дакле, препорука је да се континуирано ради на унапређењу безбедносне културе грађана у смислу да они знају да идентификују узрок пожара, да предузму све превентивне мере, да до тога не дође, и ако дође, да брзо обавесте надлежну ватрогасно-спасилачку јединицу", закључио је Цветковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.