Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 00:14

Нови ваздушни удари САД и Велике Британије на положаје Хута у Јемену

САД и Велика Британија извеле су заједничке ваздушне нападе на циљеве Хутa у Јемену, потврдио је Пентагон.
Удари су усмерени на низ циљева, укључујући радаре, рекли су амерички званичници. Амерички Пентагон је потврдио да је погођено осам циљева >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Јемену, укључујући и подземно складиште.
Напад је изведен уз подршку Аустралије, Бахреина, Канаде и Холандије, наводи се у заједничкој изјави коју је потписало шест земаља.
Високи амерички војни званичник је рекао да је напад изведен из ратних авиона, али и са америчког носача авиона. "Имамо жељени ефекат“, рекао је званичник новинарима Пентагона.

Британски министар одбране Грант Шапс навео је у саопштењу да су најновији удари изведени у самоодбрани.
Већина ранијих удара била је усмерена на појединачне ракетне положаје са којих се веровало да Хути спремају да лансирају пројектиле.
Према извештајима са терена, експлозије су одјекнуле и у близини аеродрома у главном граду Јемена, Сани.
То је одговор на нападе Хута у Црвеном мору који тврде да гађају бродове повезане са Израелом, а који пролазе кроз важну трговачку руту Црвеног мора.
Претходно су САД и Велика Британија рекле да не траже сукоб са Хутима, већ покушавају да заштите руту Црвеног мора. 
Ово је осми удар САД на циљеве Хута у Јемену, и друга заједничка операција са Великом Британијом.
Хути, који контролишу најнасељеније делове Јемена, тврде да су њихови напади у знак солидарности са Палестинцима. Ти напади су пореметили глобални транспорт и подстакли страх од инфлације, али и дестабилизације читавог Блиског истока.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.