Izvor: RTS, 21.Jan.2024, 18:44

Протести против екстремне деснице широм Немачке, демонстрације у Минхену прекинуте

Протести против десничарског екстремизма одржавају се широм Немачке, након што је откривено да су чланови АФД у новембру присуствовали састанку са неонацистима и другим екстремистима. На тајном састанку, наводно су разговарали о масовној депортацији миграната, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тражилаца азила и немачких држављана страног порекла за које се верује да нису успели да се интегришу.
Протести у Немачкој се организују након што је објављено да су чланови крајње десничарске Алтернативе за Немачку (АФД) одржали тајни састанак са екстремистима.
На тајном састанку у Потсдаму, наводно су вођени преговори о масовној депортацији страних држављана.
Десетине хиљада људи на протестима у Немачкој Протести против десничарског екстремизма су одржани у Бремену, Келну и Бону, а највећи скуп очекује се у Берлину.
Демонстрације у Минхену су прекинуте због превелике гужве, саопштила је полиција и истакла да је немогуће осигурати безбедност учесника.
На протесту у Минхену, према проценама полиције, било је око 80.000 људи, пише Шпигел.
У Бремену се на митингу "Гласно против деснице" окупило, према проценама полиције, између 35.000 и 40.000 људи.
"Цео Бремен мрзи АФД", узвикивали су учесници протеста у Бремену.
Неколико хиљада људи окупило се у Бону, док су у Келну одржана три скупа, на којима су протестовале десетине хиљада људи.
"Мржња те чини болесним" и "Нема Келна за нацисте", писало је на плакатима које су носили учесници протеста, наводи Тагесшпигел.
Очекује се да ће највећи протест бити одржан у Берлину, где су организатори позвали учеснике да дођу испред Бундестага.
Од петка до данас, планирано је одржавање протеста на око 100 локација широм Немачке.
Власт у Немачкој подржава демонстранте Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер захвалио је на посвећености демократији стотинама хиљада учесника који протестују против десничарског екстремизма.
"Они бране нашу републику и наш устав од непријатеља. Они бране нашу хуманост", навео је председник Немачке у видео-поруци.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер похвалила је одржавање протеста као одбрану демократије.
"Срце наше демократије куца на нашим улицама и трговима овог викенда", рекла је Фезер и оценила да је веома охрабрујуће то што стотине хиљада људи активно "брани немачку демократију".
У суботу је више од 100.000 људи изашло на улице Немачке.
Наводни састанак десничарских организација је одржан у хотелу у близини источнонемачког града Потсдама 25. новембра, али је о њему јавност сазнала тек 10. јануара, када је то открио истраживачки лист Коректив.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.