Izvor: RTS, 21.Jan.2024, 18:27

Обијене две српске куће у Доњој Брњици код Приштине

Непознате особе провалиле су у две српске куће у селу Доња Брњица код Приштине и осим преметачине, за сада није познато шта су однели.
Провалници су у кућу Ранка и Срђана Милићевића ушли кроз таван, док су у дом Божидара Ванића упали обивши врата.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Како је РТС-у потврдио Звонко Танасковић, који је о крађи обавестио полицију, власници кућа се тренутно налазе у централној Србији и док се не буду вратили, не може да се утврди шта недостаје.
Косовска полиција и форензика данас поподне завршиле су увиђај.

У Доњој Брњици, која је до рата била етничи чисто српско село, данас живи близу 280 Срба.
Није први пут да куће преосталих Срба буду обијене, али према казивању мештана починиоци никада нису откривени, односно од полиције нису добијали повратну информацију.
Канцеларија за КиМ: Политика некажњавања изгредника поспешује таква дела Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да је серија напада и пљачки српских кућа у срединама јужно од Ибра настављена новим упадом у две породичне српске куће.
Претходних дана, подсећа Канцеларија, у два наврата су обијене куће српских домаћина у општини Исток, као и кућа у Племетини.
"Очигледно је да изгредници и екстремисти користе прилике у време великих празника и слава да ударају на српске домове, а политика некажњавања изгредника само поспешује таква дела. У годинама за нама, готово да нема српске куће која се није нашла на мети екстремиста, а пљачком се Србима са једне стране угрожава егзистенција, а са друге стране безбедност, као највећи изазов са којим се наш народ на Kосову и Метохији суочава", пише у саопштењу.
Тога, истиче, морају да буду свесни и представници међународне заједнице и да предузму одлучне кораке у заштити и подршци српском народу, јер у политичким структурама у Приштини не постоји минимум воље или решености да се Србима осигура егзистенција и да се изгредници адекватно казне.
"Напротив, свакодневним антисрпским потезима стимулишу напад на српску имовину и српски народ, од кога праве легитимне мете, са јединим циљем, да протерају Србе са њихових вековних огњишта", закључује Канцеларија за КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.