Izvor: RTS, 20.Jan.2024, 18:17

Завршено прикупљање потписа за смену градоначелника Лепосавића

У Лепосавићу је данас завршено прикупљање потписа за покретање петиције за смену градоначелника, потврдио је правник и један од иницијатора Веселин Радовић.
Према речима Веселинa Радовићa, прикупљено је више потписа од неопходног броја – минимум >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је 20 одсто уписаних бирача у Лепосавићу.

Навео је да ће се у понедељак знати тачан број потписа, као и да је све протекло у најбољем реду.
Према подацима које је ЦИК доставио иницијаторима петиције, у бирачки списак у општини Лепосавић уписан је 13.441 бирач, а да би се петиција покренула, неопходно је да је потпише 20 одсто, односно 2.689 бирача.
Претходно је завршено прикупљање потписа за смену нелегитимно изабраног градоначелника Северне Митровице, потврдила је Сања Кртинић из групе грађана која је иницирала петицију.
Потписи за смену нелегитимних градоначелника прикупљају се и у Зубином Потоку и Звечану.
На локалним изборима одржаним у априлу прошле године у те четири општине на северу КиМ са српском већином за градоначелнике су изабрани Албанци.
Изборе су бојкотовали су Срби због тога што Приштина не поштује бриселске споразуме, због сталних упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба.
На те изборе је изашло само око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, односно гласачко право је искористило 1.567 грађана, од којих 13 Срба.
Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.