Izvor: RTS, 20.Jan.2024, 17:02

МУП упозорава грађане на лажне СМС поруке о пошиљкама

Центар за реаговање на нападе на информациони систем МУП-а упутио је упозорење свим грађанима да је у току "фишинг" превара са СМС порукама која је усмерена на кориснике поштанских услуга. Како је МУП навео, корисницима се шаље лажна СМС порука са информацијом да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << им пошиљка није могла бити испоручена због непотпуних информација и да за испоруку треба отворити линк из поруке.
Кликом, односно активирањем линка, грађани се преусмеравају на лажну интернет страницу ЈП "Пошта Србије", на којој се захтева унос личних података и података о платној картици.
"Уносом ових података на лажној интернет страници, нападачима је омогућено преузимање новца са рачуна грађана. Уколико не очекујете неку пошиљку постоји могућност да се ради о превари", истиче се у саопштењу МУП-а.
Како би се заштитили од преваре, грађанима МУП саветује да не активирају линк или отварају прилог поруке, а да претходно нису сигурни ко је пошиљалац. Грађани не би требало да позивају број са кога је стигла сумњива порука нити да ступају у комуникацију са пошиљаоцем СМС поруке.
"Уколико порука садржи податке о неком привредном друштву или у овом случају јавном предузећу, пробајте директно да контактирате с њима, њихови бројеви и адресе су јавно доступни. Озбиљне компаније, јавна предузећа, државни органи и администратори система никада од Вас неће захтевати да уносите своје личне податке преко СМС поруке. ЈП ‘Пошта Србије’ никада од Вас неће захтевати овакав вид плаћања", саветује МУП.
Како се истиче у упозорењу, нападачи се труде да линк у СМС поруци буде што сличнији оригиналном линку – уместо "posta.rs" могу написати сличан линк као што је нпр. "postas-rsd.top".
"Уколико сте унели податке о својој платној картици, потребно је да се хитно јавите банци како би они блокирали картицу у што краћем року и онемогућили неовлашћене трансакције. Уколико сте унели своје креденцијале, тј. корисничко име, имејл адресу, лозинку и остале личне податке за логовање на е-банкинг, потребно је да одмах промените приступну лозинку или се хитно обратите банци ради измене лозинке", саветује МУП.
У упозорењу се скреће пажња и на то да се највероватније ради о превари уколико СМС порука садржи доста правописних грешака, ако су измешана два писма – латиница и ћирилица или два језика – енглески и српски.
"Не прослеђујте сумњиве поруке пријатељима", закључује се у саопштењу МУП-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.