Izvor: RTS, 20.Jan.2024, 06:54

Кирби: САД се противе општем прекиду ватре у Гази; Борељ: Израел финансирао Хамас како би ослабио владу Фатаха

Сукоб Израела и Хамаса – 106. дан. Палестински медији известили су о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима на Кан Јунис, болнице Ел Амал и Насер и кампове Нусеират и Шати. ИДФ тврди да се у том граду налази примарна база Хамаса, али та група то оштро демантује. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху разговарали су телефоном о ситуацији у Појасу Газе. САД поручују да се и даље противе "општем прекиду ватре" у тој палестинској енклави. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је Израел финансирао стварање Хамаса да би ослабио палестинску управу.
Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису. ИДФ тврди да се ту налази примарна база Хамаса.
Палестински званичници, с друге стране, тврде да ИДФ у Кан Јунису гађа цивилне објекте, те да је најмање 12 Палестинаца погинуло у ваздушним ударима Израела на стамбени објекат у близини болнице Ел Амал.
Палестински медији известили су о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима на кампове Нусеират и Шати и болницу Насер. Погинуло је најмање седам Палестинаца, десетине су рањене.
Израелски званичници оптужили су Хамас да његови припадници делују из болница, укључујући Насер, што особље пориче.
Реаговала је Светска здравствена организација и саопштила да је већина од 36 болница у енклави престала да ради.
Само 15 је делимично у функцији и они раде до три пута више од свог капацитета, без адекватног горива или санитетског материјала, наводи се у саопштењу.
Према подацима Министарства здравља Газе у последња 24 сата у израелским нападима убијено је 142 Палестинца, а повређено њих 278, чиме се број убијених повећао на 24.762.
У међувремену су амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху разговарали телефоном о ситуацији у Појасу Газе. САД поручују да се и даље противе "општем прекиду ватре" у тој палестинској енклави. 
Њих двојица разговарали у време када су званичници Црвеног полумесеца јавили о ''интензивној пуцњави израелских дронова на грађане у болници Ал Амал'' у избегличком кампу у највећем граду на југу Појаса Газе Кан Јунису.
Огласио се и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ који је изјавио да је Израел финансирао стварање Хамаса да би ослабио палестинску управу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.