Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 07:04

Кијев: Напето у правцу Купјанска; Француска шаље Украјини шест хаубица "цезар"

Рат у Украјини – 695. дан. Руске трупе одбиле су украјинске нападе у правцу Купјанска и Краснолиманска. Тврде да су преузеле контролу над насељем Веселoје у региону Доњецка. Кијев, с друге стране, саопштава да је ситуација у правцу Купјанска напета, али да Оружане >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << снаге Украјине успевају да задрже своје положаје. Амерички председник Џозеф Бајден позвао је Конгрес да брзо обезбеди додатну помоћ Украјини. Француска шаље шест хаубица "цезар" Украјини, демантује да има плаћенике у тој земљи.
Борбе се настављају у Доњецкој, Харковској и Запорошкој области, ка краснолиманском и купјанском фронту. 
Руске трупе одбиле су украјинске нападе у правцу Купјанска и Краснолиманска. Тврде да су преузеле контролу над насељем Веселoје у региону Доњецка.
Кијев, с друге стране, саопштава да је ситуација у правцу Купјанска напета, али да Оружане снаге Украјине успевају да задрже своје положаје.
Амерички председник Џозеф Бајден позвао је Конгрес да брзо обезбеди додатну помоћ Украјини.
Реаговао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и поручио да је немогуће разговарати о контроли нуклеарног наоружања са САД без узимања у обзир ситуације у Украјини.
Француска је саопштила да шаље шест хаубица "цезар" Украјини, и демантовала да има плаћенике у тој земљи.
Дан раније, руско Министарство одбране саопштило је да су руске оружане снаге погодиле зграду са француским плаћеницима у Харкову, где је страдало најмање 60 војника и рањено више од двадесет, те позвало на разговор у Москву француског амбасадора Пјера Левија.
У међувремену се разговара о житном споразуму. Васил Боднар, украјински амбасадор у Турској рекао је да су у току "одређени преговори" у вези са иницијативом за извоз житарица уз посредовање УН која је угашена у лето 2023.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.