Izvor: RTS, 17.Jan.2024, 21:55

Успешан почетак године за ученике Математичке гимназије – на Жаутиковској олимпијади освојили седам медаља

Ученици Математичке гимназије, годинама несумњиво предњаче на међународним такмичењима. Жаутиковска олимпијада, за њих је била прво овогодишње такмичење, са којег су се вратили са седам медаља. Очекује их још 20 балканских, европских и светских надметања. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Подједнако су били добри из математике, физике и информатике. Из Kазахстана су, иако нису могли да се навикну на другу временску зону, донели две златне и пет бронзаних медаља.
"Цело то дружење је било веома лепо, будући да је ово једно од ретких такмичења где иду ученици - такмичари из сва три предмета и било је преко седамсто учесника и сви смо били у том дому, ученичком, па смо се онда дружили", рекао је Новак Деспотовић, освајач златне медаље из математике.
"Била су два дана по пет сати за по три задатка. И један дан пре тога смо имали пробну рунду да видимо како изгледа то такмичарско окружење", истакао је Михаило Иванчевић, освајач бронзане медаље из информатике.
"Могу да кажем да сам се надао да ћу да освојим медаљу тако да сам овим резултатом задовољан. То јесте свакако једно од најбољих признања на међународним такмичењима до сада", навео је Јован Милићев, освајач бронзане медаље из физике.
Свако је за такмичење изабрао предмет из ког је најбољи, а одабрали су их на следећи начин.
"Двојица најбољих из информатике, тројица најбољих из математике и двојица најбољих из физике. У почетку јесам очекивао злато, чак што се тога тиче могао сам и мало боље то да урадим", рекао је Филип Бојковић, освајач злата из информатике.
Овакав успех прижељкивали су и професори.
"Па надала сам се. И мало сам и стрепела, зато што су такмичари већ три године радили ово такмичење онлајн. Потпуно је другачије када се ради уживо, али ми је Новаков успех посебно обрадовао јер се први пут такмичио на овом такмичењу и освојио злато: Kао ученик трећег разреда урадио је њатежи шести задатак. Врло мало такмичара је урадило тај задатак", рекла је Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.
Kад су стигли у Алмати сазнали су и за кошаркашки турнир, а онда су се латили лопте и освојили бронзану медаљу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.