Izvor: RTS, 17.Jan.2024, 21:55

У Влади Србије уручене награде средњошколцима који су освојили медаље

Најбољим средњошколцима који су освојили медаље на међународним такмичењима у Влади Србије уручене су награде Фонда за младе таленте.
Они знају како се освајају медаље, и то оне најсјајније. У који год део света да оду, повратак кући, кажу, слађи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је када знају да труд и знање има ко и да награди.

"Десет дана смо провели у Колумбији од која су три била такмичарска. Сматрам да, како бисмо разумели свет око себе и разумели технологију, односно развој за који је човек уложио стотине и хиљаде година, ми морамо разумети и науку", каже Андреј Дробњаковић, који је освојио друго место на Међународној јуниорској научној Олимпијади.
Најлепша искуства са такмичења носи и виолинисткиња Лана Зорјан, која је освојила прво место на светском првенству.
"Читава организација и атмосфера је била дивна и нисам се надала награди. Што се тиче школовања, планирам да у наредних пар година останем у Србији", наводи Лана.
Најбољима из спорта, уметности, математике, држава преко Фонда за младе таленте уз награду "Доситеја" даје и финансијску подршку – у прошлој години скоро 56 милиона динара за 1.300 талентованих ђака.
"Кроз ове фондове се финансира наука, али се финансирају и научници, будући добитници велики озбиљних међународних награда или људи који ће открити нове приниципе и променити свет. Држава улаже да би они добили шансу, а да би ми као друштво, као држава на глобалном нивоу добили шансу за бољу будућност", рекла је министарка науке Јелена Беговић.
Ове године средњошколци ће добити по 20.000 динара ако освоје место на републичком такмичењу, а десет пута већи износ спреман је за оне који донесу најсјајнија одличја са олимпијада и светских првенстава.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.