Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 19:44

Вучић у Давосу: Најава Приштине о укидању платног промета доводи у питање све процесе

Најава из Приштине о укидању платног промета са централном Србијом доводи у питање све процесе, рекао је председник Александар Вучић у Давосу, где учествује на Светском економском форуму. Истиче да ће у суботу представити веома важан план за развој земље. Током >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << боравка у швајцарском граду, председник Вучић имаће низ билатералних сусрета са светским и европским званичницима, као и бројним представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија.
Председник Србије Александар Вучић рекао је да најава из Приштине о укидању платног промета са централном Србијом доводи у питање све процесе. 

"Најава коју добијамо из Приштине да се спремају да разматрају укидање платног промета са централном Србијом, односно да забране употребу динара, да упадају у Поштанску штедионицу, у наше поште у јужној српској покрајини, не само да нас забрињава већ доводи у питање све процесе, и нормализације и дијалoга и свега другог", рекао је Вучић новинарима у Давосу, где учествује на Светском економском форуму.  
Додао је да ће управо то зато бити кључна тема вечерас у разговору са помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмсом О’Брајеном, као и то ко и зашто и како се наоружава, и шта је то што је учињено у складу са међународним правом, а шта је то што није.
Веома је важно, како је додао, да Србија са САД, као водећом силом света, постигне што је могуће виши степен разумевања.
"Ко, зашто и како се наоружава, шта је то што је учињено а шта није, о свему томе се разговара. Разговарао сам са шефицом светске трговинске организације, многим утицајним људима", рекао је Вучић.
Он је додао и да је у друштву белгијског краља и краљице слушао излагање саветника за националну безбедност САД Џејка Саливена на Форуму у Давосу.

Саливен је, како је додао, говорио о четири кључне теме – односу Америке и Кине, сукобу у Украјини, сукобу у Гази и Црвеном мору са Хутима, али и о Северној Кореји и Ирану. 
"Представићемо план за развој земље до краја 2027. годину" Председник је рекао да ће у суботу представити веома важан план за развој земље и реални раст животног стандарда грађана и истакао да план предвиђа да просечна плата достигне 1.400 евра до краја 2027. године. 
Вучић је рекао да је то план за народ и развој Србије. 
"Ми очекујемо да плате буду, и изаћи ћемо са тим планом, до 1.400 евра до краја 2027. године. Значи, готово четири и по пута тачно више него што је било пре 2012. године. Дакле, за само 15 година, не у динарима, већ у еврима, четири и по пута порашће плате запослених, не у јавном сектору, већ и у јавном и приватном сектору Србије", нагласио је Вучић. 
Када је реч о инфлацији и расту плата, председник каже: "Рећи ћете – која је стопа инфлације? Да покријете, можда би било довољно да буде за 40 одсто, можда и 45 одсто већа плата, да буде до неких 500 евра и да кажете да вам је на истом нивоу. Али ће бити 1.400 евра, биће од тога три пута више и говоримо о реалном повећању животног стандарда грађана. То је оно за шта се боримо", рекао је Вучић.  
Замолио је грађане да испрате представљење новог плана за развој Србије у суботу.
"Ми сад немамо никакве изборе. Немамо ништа. За нас је важно само да покажемо људима шта ћемо да радимо и да заједнички у то уђемо. Да тражимо помоћ и подршку, учешће, да и они зараде, али да допринесу својом радом, трудом и онима који другачије мисле, свима који другачије мисле да пружимо руку да покажемо – ово је наша земља", нагласио је Вучић. 
Истакао је да ми немамо другу земљу од Србије и позвао све да се за њу боре. 
"Хајде да се изборимо за њу. Имамо тешке спољнополитичке околности. Чули сте Саливену који данас каже, после Урсуле фон дер Лајен која је имала жесток антируски говор, да обично сви политичари кажу да живимо у најтежа времена. Али, он каже - мислим да су ово свакако или објективно најтежа времена. Дакле, то је оно што они кажу. За нашу земљу ја не могу да кажем да су то тежа времена од времена провођења агресија на нашу земљу. Али да ли су комплекснија, сложенија, у политичком смислу све обухватнија и тежа него било које друге - па и јесу", навео је Вучић. 
Нагласио је да је важно да све замке политичке да избегнемо, а да истовремено Србија граби напред. 
"Идемо да гурамо земљу напред. Зато смо морали да направимо овај план. Видећете, то није само оно што сте могли да видите у буџету. А ту је већ импресивно много тога покривено за ову годину. Видећете шта ће бити у буџету за 2025. и за 2026, какви су све пројекти. Не само за путеве, пруге, домове здравља и друго, видећете неке велике ствари. Видећете шта ћемо да радимо у дигитализацији и ономе што је овде главна тема вештачке интелигенције, како да је користимо у интересу грађана итд. Говорићемо о примањима људи, о пензијама, платама, минималцима, запослености", рекао је Вучић.
Казао је да ће се говорити и о реиндустријализацији, огромном улагању у енергетски сектор и другим областима.
"За месец или два отварамо нови термо-блок у Костолцу"  Председник је најавио да ће за месец или два бити отворен нови термо-блок у Костолцу.
"Коначно ћемо сада за месец или два да отворимо један термоенергетски блок у Костолцу, после 40 година да смо нешто урадили", рекао је Вучић.
Навео је да 40 година ниједан велики енергетски објекат нисмо изградили. "Сад морамо да пожуримо са зеленом енергијом, морамо да пожуримо са РХЕ Бистрица, морамо да пожуримо са безброј енергетских пројеката, са рударством. Да видимо шта ћемо да радимо. Има још много места где имамо злато у Србији", рекао је Вучић.
Годишњи састанак Светског економског форума у Давосу почео је јуче и трајаће до 19. јануара, а на њему ће учествовати више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера СЕФ, као и лидери цивилног друштва и стручњаци.
Током боравка у швајцарском граду Давосу, председник Вучић има и низ билатералних сусрета са светским и европским званичницима, као и бројним представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија.
"Очекујемо Гросија у Београду да разговарамо о развоју Србије и региона“ Председник Србије Александар Вучић најавио је данас посету директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија Србији.
Након разговора са Гросијем, Вучић је на маргинама Светског економског форума у Давосу, на инстаграм профилу "buducnostsrbijeav" навео да ће током посете Гросија бити разгоовра о кључним питањима за развој Србије и региона.
"Очекујемо да Рафаел Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) ускоро посети Београд и да разговарамо о кључним питањима за развој наше Србије, Западног Балкана и југоисточне Европе", написао је Вучић.
Са Де Кроом о евроинтеграцијама Србије током председавања Белгије Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас на маргинама Светског економског форума у Давосу са премијером Белгије Александером де Кроом о европском путу Србије током актуелног председавања Белгије ЕУ.
"Добар разговор са Александером де Кроом о глобалним и регионалним темама, као и о јачању свеукупних односа Србије и Белгије. Разговарали смо и о корацима Србије на путу евроинтеграција током актуелног белгијског председавања Саветом ЕУ", навео је Вучић на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav".
Вучић са О'Брајаном: Верујем да је могуће веће поверење и сарадња са САД Председник је вечерас, након разговора са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О' Брајаном на маргинама Светског економског форума, изразио уверење да је могуће да две земље у будућности изграде односе већег поверења и сарадње.

Вучић је у објави на Инстаграму навео да је са О'Брајаном водио важне разговоре за будућност Србије.
"Касна вечерња шетња улицама Давоса са Џејмсом О'Брајаном. Важни разговори о будућности Србије, односима са Приштином и побољшању српско америчких односа. За Србију је важно, и верујем могуће, да са САД изгради односе већег поверења и сарадње у будућности", написао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.