Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 18:27

Завршни протест пољопривредника у Берлину – министар извиждан, синдикати најављују нове демонстрације

Више хиљада немачких пољопривредника и возача камиона на завршном протесту у Берлину због најављених мера штедње. Код Бранденбуршке капије и око ње распоређено скоро 6.000 возила. Министар финансија, који је дошао до покаже раузмевање према демонстрантима, извиждан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << током говора. Немачки медији преносе да протести јесу против конкретних мера, али да су и израз суштинског незадовољства дела Немаца према "семафорској коалицији". Представници власти позивају на разговор, а пољопривредници упозоравају на могуће нове протесте.
Више хиљада људи окупило се у Берлину на масовном протесту пољопривредника против намере власти о укидању субвенција на дизел, чиме се завршава недеља протеста против мера штедње немачке владе, током које су своје незадовољство изразили и возачи камиона. 
На завршном протесту у престоници Немачке окупило се око 8.500 учесника протеста са 6.000 возила, подаци су полиције. 
Колоне трактора ноћас су из свих делова Немачке кренуле према Берлину, а испред Бранденбуршке капије и дуж споредних булевара поређано је више хиљада трактора, камиона и других возила.
Више људи је ухапшено, навела је полиција, а преноси Тагес шпигел, не прецизирајући број.
Неколико сати пред почетак протеста, полиција је престала да пушта возаче трактора да приђу месту за окупљање демонстраната.  
Министар извиждан Министар финансија Кристијан Линднер покушао је да покаже разумевање према демонстрантима, наводећи да је реч о легитимним и мирним протестима и да је страховао од "страшних слика" током претходне недеље, али да до тога није дошло, због чега је захвалио пољопривредницима.

Међутим, услед гласних звиждука учесника протеста, Линднер је прекинуо говор на почетку обраћања.
"Лажов" и "Губи се", узвикивали су учесници протеста током говора Линднера бацајући пиротехничка средства и коре од банане.
Министар финансија је наставио тек након што је председник Немачког удружења пољопривредника Јоаким Руквид позвао окупљене да га пусте да се обрати, преноси немачки Велт
Бранио је смањење буџета савезне владе, али је обећао разговоре о смањењу бирократије и прилагођавању еколошких стандарда. 
"Данас не могу да обећам више помоћи владе", рекао је Линднер и нагласио да је циљ да се ојача пословање пољопривредника.
Пољопривредници најављују нове протесте  Окупљенима се обратио и Руквид, који је поручио да ће пољопривредници наставити да користе право на демонстрације. 

"Повуците предлоге за повећање пореза, онда ћемо се повући", поручио је Руквид владајућој коалицији "семафора", састављеној од социјалдемократа, либерала и зелених. 
Како пише немачки Шпигел, протести јесу против конкретних мера штедње, али су и израз суштинског незадовољства дела Немаца према "семафорској коалицији". 
Управо су председници странака коалиције позвали немачке пољопривреднике на нове преговоре.
Протестују и запослени у транспортној индустрији  Поред пољопривредника, и запослени у транспортној индустрији позвали су на протесту у Берлину савезну владу да промени курс.
"Нашој индустрији је доста", поручио је портпарол Савезног удружења за друмски транспорт, логистику и одлагање отпада Дирк Енгелхард и критиковао повећање путарине за камионе.
Мере штедње и традиција дуга 70 година  Представници пољопривредника трабало би да се после подне састану са представницима све три владајуће странке. 

Немачки пољопривредници почели су прошлог понедељка блокаду прилаза ауто-путевима у деловима Немачке у знак противљења владином плану да укине пореске олакшице за набавку дизела који се користи у пољопривреди и додатним мерама штедње за смањење терета савезног буџета за 2027. годину.
У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог и спорно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, које постоје већ 70 година, али и веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.