Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 16:52

Фон Крамон: Срби се осећају као грађани другог реда

Посланица Европског парламента и стални известилац за Косово Виола фон Крамон апеловала на владу у Приштини да "промени приступ према својим грађанима", мислећи на положај Срба на КиМ, од којих је током разговора чула да се осећају као грађани другог реда. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Виола фон Крамон се на Косову и Метохији, где борави четири дана, сусрела са представницима власти, опозиције и са представницима српске заједнице – из медија, СПЦ и цивилног друштва, као и са малим привредницима.
"Много гласова смо чули да су Срби углавном искључени и да се могу назвати грађанима другог реда. Мислим да ово мора бити озбиљно узето у разматрање. Отишла сам у Грачаницу и сусрела се тамо са представницима Срба и са епископом СПЦ. Он ми је дао неколико примера дискриминације који укључују јавне услуге, употребу језика, притисак, који нису у складу са демократским стандардима које би требали да видимо овде. Зато позивам владу да заиста покаже више воље и промени приступ према сопственим грађанима", навела је Фон Крамонова.
Такође, указала је и на случај хапшења и судски процес који се води против Драгише Миленковића из Кишнице, а који је оптужен за ратни злочин над албанским цивилима у затвору у Липљану.
Навела је да Миленковић све време након рата живи на Косову, те да се појавио један сведок који га је оптужио и да се он држи у притвору што, како је нагласила, не личи на владавину права.
"Чули смо да у случају Драгише Миленковића нема довољно сведока. Чула сам да је ово критичан случај, јер ако сте живели 23 године и одједном без пуно сведока се деси ово – чула сам да постоји један сведок и да се неко држи у притвору због тога, то не личи на владавину права", рекла је Виола фон Крамон на конференцији за новинаре након четвородневне посете КиМ, преноси Радио КиМ.
Истакла је да су је Срби упознали са све чешћим хапшењима и оптужбама за ратне злочине, чиме се, како су јој рекли, врши притисак на Србе да се иселе са Косова.
На питање о убиству Оливера Ивановића пре шест година и томе да ли су косовски органи могли више да учине на проналаску починилаца, казала је да није превише упозната, али да верује да ће правда урадити своје. Такође очекује транспарентан судски процес, и нада се да не постоји политичка агенда због кашњења у судском процесу који се води у Приштини.
Она се нада да ће се на северу убрзо одржати локални избори у четири општине са српском већином.
"Надам се да ће се одржати локални избори. На тим људима који прикупљају потписе је да започну процедуру. Генерално, не могу да кажем да ли је могуће или немогуће, зависи од иницијатора да прикупи потписе, 20 посто потписа грађана је праг за петицију. Мислим да је то могуће", истакла је европска посланица.
Рекла је и да европски званичници нису ублажили речник поводом онога што се десило у Бањској 24. септембра прошле године, али и да је добро што је Кфор повећао бројност својих трупа на северу Косова.
Одговарајући на питање о омогућавању безвизног режима за кориснике пасоша Координационе управе, рекла је да свима који живе на Косову "треба омогућити да уживају у визној либерализацији".
Објаснила је да онима којима нису издати пасоши из неких разлога,  требало би да након процедура буде омогућено слободно путовање.
Говорећи о дијалогу, Виола фон Крамон је истакла да је видљив напредак, те да је у позицији да би покушала да као влада у Приштини убеди грађане у неопходност имплементације постигнутог.
Међутим, изразила је забринутост да након избора за Европски парламент нико неће мислити о дијалогу Београда и Приштине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.