Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 14:16

Вучић: За децу оболелу од ретких болести додатна помоћ, ускоро и ваучери

Председник Александар Вучић најавио је током пријема представника удружења, родитеља и деце оболеле од ретких болести у Председништву да ће држава обезбедити додатну финансијску помоћ, поред предвиђених 7,2 милијарде динара у 2024. години.
Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић је рекао да су са 130 милиона динара дошли до улагања од 7,2 милијарде динара у 2024. години, као и да ће тај износ бити и виши.

“Ми смо се у договору са председницом Владе, министром финансија, министром здравља, овде присутнима министрима Кисићевом и Селаковићем договорили да одмах идемо на издавање ваучера за апотеке за куповину лекова и суплемената, то је негде 35.000 динара по особи за ову годину, укупно 100 милиона динара", рекао је Вучић.
Како је рекао, под два, иде се са издавањем ваучера за рехабилитацију у бањама, планинама и на мору преко Црвеног крста у Баошићима.
"Предлог је да вредност ваучера буде 50.000 динара за породицу, финансијски ефект је 142,5 милиона динара. И идемо са једнократном помоћи, новчаном помоћи, од 25.000 динара, ефект је финансијски 71,25 милиона, што значи негде око 320 милиона динара, нешто мање од три милиона евра. То није мали новац", навео је Вучић.
Рекао је да ће се, због онога што их много више мучи и што им је неупоредиво потребније, а посебно што се квалитета помагала тиче, гледати да по том питању држава помогне што је могуће више.
"Нисам данас ја био довољно спреман заједно са људима из владе да одговорим на питање до које мере и са којим финансијским ефектима, али оно што смо се договорили то је да у наредних 20 дана правимо радне састанке, не овакве догађаје на којима ћемо да донесемо одлуку и да по том питању у многоме помогнемо и нашој деци и свим људима који болују од ретке болести.
Тамара Вучић: Имамо стратегију и план за будућност Супруга председника Србије Тамара Вучић изјавила је приликом доделе пакетића деци оболелој од ретких болести да данас постоји стратегија и план за будућност и да је о томе било речи и са члановима удружења на састанку. 
"И да смо 2013. године тражили најскупљи лек на свету, не би га одмах добили и то би нас обесхрабрило. Међутим, како је први корак направљен, а који је и најтежи, те 2013. године када су почела да се издвајају средства за ретке болести, од тада расте број пацијената који се од њих лече", рекла је она.
Тамара Вучић је истакла да се од тада повећавао и број пацијената који се лече и да их је тренутно 693.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.