Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 16:14

Пуцњава у северном делу Митровице, хапшење на Јарињу

Полиција је у северном делу Митровице употребила ватрено оружје у намери да заустави особу за коју се сумњало да има наркотике у колима, а на пункту Јариње ухапсила је мушкарца Ј. Н. (1952.) осумњиченог за покушај убиства три особе.
У првом инцидент >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << осумњичени је ударио полицијска кола и једног полицајца, пренео је медијима у Митровици заменик командира регионалне полиције Север Ветон Ељшани.
“Дошло је до пуцњаве. Нема повређених, нити ухапшених, полицајци су запленили кола осумњиченог", рекао је Ељшани.
Припадници полиције врше увиђај, а поједини пројектили су завршили на фасадама околних зграда.
"У овој ситуацији када је живот полицајаца био озбиљно угрожен, полицајци су били принуђени да користе ватрено оружје како би заштитили своје животе и ставили ситуацију под контролу. У току развоја ове ситуације повређен је полицајац (ударио га је аутомобил), док током употребе оружја нема извештаја о повређеним лицима”, тврде из полиције.
Возач возила успео је да изађе и побегне у непознатом правцу, а у аутомобилу је пронађена дрога за коју се сумња да је марихуана (1,5 до два килограма).
Хапшење на Јарињу У другом случају, према наводима медија, полиција је на пункту Јариње ухапсила Србина из из Новог Села код Вучитрна, а који живи у северном делу Косовске Митровице.
Ељшани је навео да се покушај убиства догодио још 2009, и повезан је са имовином, те да је ососба Ј. Н. још тада ухапшена, и одређен јој је притвор од месец дана.
"Био је у притвору месец дана, међутим, након што је пуштен, он се више није јављао. Због тога је суд наредио да се ухапси“, казао је Ељшани.
Ј. Н. би требало да се појави пред судом ради одлучивања о одређивању притвора.
Канцеларија за КиМ: Kуртијева полиција поново демонстрирала прекомерну употребу силе Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је данашњом акцијом у густо насељеном делу Kосовске Митровице Kуртијева полиција поново демонстрирала прекомерну употребу силе на северу Kосова и Метохије, са јединим циљем застрашивања и спровођењем терора над српским народом.
"Чињеница је да су Kуртијеви ескадрони лаки на обарачу кад год се нађу у српским срединама, па су данас испалили више рафала који су завршили по кућама српских домаћина, зградама и прозорима. Тек пуком срећом није било повређених или страдалих у овој акцији приштинске полиције, у сред бела дана и то када је на улици, викендом, већи број мештана, што је унело огромно узнемирење код српског народа који је небројено пута страдао управо од стране Kуртијевих полицајаца", пише у саопштењу. 
Српска листа осуђује употребу ватреног оружја Српска листа најоштије осуђује употребу ватреног оружја од стране косовских полицајаца у густо насељеном делу Косовске Митровице приликом јурњаве за моторним возилом, услед које је, истиче, најдиректније била угрожена безбедност српских породица које су биле на улицама и у својим породичним домовима.
“Сијасет метака које су испалили косовски полицајци завршило је у прозорима дечјих и дневних соба породичних домова, уништило фасаде на зградама и изазвало страх и узнемирење наших грађана. Да не буде забуне, апсолутно не подржавамо никога ко врши криминална дела, али исто тако захтевамо да се у раду полицајаца поштују правила за реализацију полицијских послова у којима је јасно назначено да није дозвољено угрожавати животе грађана и деце“, пише у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.