Izvor: RTS, 11.Jan.2024, 17:43

Зашто су поскупели приватни домови за старе

Цене смештаја и неге старих у приватним домовима за старе порасле су широм земље. Корекције цена трају у последњих годину, две, кажу у Удружењу приватних домова за смештај одраслих и старијих. Као разлог наводе остала поскуљења.
Скупљи енергенти, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << основне животне намирнице и плате здравствених радника које су морале да прате повећање у јавном сектору. Разлози који приватни домови за старе наводе за повећање цена својих услуга. Поскупљење није заобишло ни 95 корисника у једном приватном нишком Дому за старе. Од нове године смештај и нега коштају од 70.000 до 76.000 динара и већи су у просеку за десет одсто.

“Да би здравствени радници остали да раде у дому, морамо и ми наравно да пратимо то повећање плата. Значи ми смо опет гледали да то буде неко минимално повећање, просто је питање и опстанка установе, не можемо ни да пратимо скроз ни повећање, и плата и осталих намирница, с обзиром да људи овде и немају довољно средстава да плаћају”, истиче Ивана Николић, из Дома за старе „Ескулап" у Нишу.
Тачан податак колико су цене у просеку порасле немају у Удружењу приватних домова. Али наглашавају - поскупљење је мање него што су повећани трошкови.
“Верујем да је то неколико хиљада динара, негде је пет, негде је десет. Кажу да су многе ствари поскупеле и до 30 посто. Ако је дом подигао за 10, 15, 20 он опстаје, наравно ако је пуног капацитета. Ако је у отварању, ако су капацитети на 30, 50, 60 посто, њихов буџет је недовољан”, наводи Радослав Миловановић, председник Удружења приватних установа социјалне заштите, домова за смештај одраслих и старих.
С друге стране, цене државних домова за старе мирују од 2015., када их је ресорно министартство последњи пут одредило за сваки дом појединачно.
“За зависну категорију корисника цена смештаја је, код нас у нашој установи, 33.000 динара, за полузависну је око 26.000 динара и за независну 25.000 динара. Питају нас стално да ли ће бити повећања, али кажемо да о томе одлучује наше надлежно министарство, да за сада немамо таквих информација”, наглашава Ивана Матејић, директорка Дома за смештај старих лица Смедерево.
Али, у државним домовима нема ни места за нове кориснике. Има чак и листа чакања за оне који би у дом по значајно нижим ценама. А могу да их понуде јер, између осталог‚ медицинске раднике плаћа Фонд за здрвствено осигурање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.