Izvor: RTS, 10.Jan.2024, 11:30

Вучић: Нисмо ничији протекторат; Боцан Харченко: Не тражимо да се Србија претвори у проруску земљу

Односи Србије и Русије су врло добри, изјавио је председник Србије Александар Вучић приликом посете Руском дому у Београду. Истиче да се цео свет, као и регион, убрзано наоружава, али да ни Србија не заостаје у томе. Руски амбасадор Александар Боцан Харченко поручује: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Не тражимо од Србије да се претвори у проруску земљу.
Александар Вучић је, током посете Руском дому где су га дочекали директор дома Јевгениј Баранов и руски амбасадор Александар Боцан Харченко, истакао да је Србија независна и суверена земља и да није протекторат, ни Русије, ни Британије, ни Америке, ни Немачке, нити било кога другог.
"Србија се дичи својом самосталношћу и зато јесам разочаран изјавом британског министра спољних послова Камерона да је Србија протекторат Русије, као и причама о томе да ћемо ми да будемо они који дестабилизују регион", рекао је Вучић.
Како каже, чини му се да многи други управо на томе раде.
"Здушно и свесрдно уз помоћ управо оних фактора који нам деле лекције свакодневно", додао је Вучић.
"Али добро, шта да радите. Очигледно да многима сметате када желите да имате своју политику и када та политика није послушничка. Ми ћемо наставити да имамо своју самосталну и независну политику, па и по питању Руске Федерације и по питању многих других", нагласио је Вучић и додао да су односи Србије и Русије врло добри.
"Сви се наоружавају, а ни ми не заостајемо" Вучић je изјавио да се цео свет, као и наш регион, убрзано наоружава, али да Србија не заостаје у томе.
"Наоружавају се и сви овде у региону. А наше је да не заостајемо. И све што могу да вам кажем, то је да не заостајемо. Ускоро ћете то моћи да видите. Само ћемо вас обавестити о прецизном датуму", рекао је Вучић, коментаришући изјаву новог француског премијера да је његов приоритет наоружавање Француске.
Председник је рекао да је изјава новог француског премијера логична.
Додао је да су албански новинари са Косова питали Американце шта мисле о најављеном увођењу војног рока у Србији, а да су им Американци одговорили да помно прате ситуацију.
"И ја помно пратим све што се збива свуда по свету. И у Америци, и у Енглеској, и у Француској, и у Немачкој, и у Шведској. Свуда све помно пратимо. Али оно што не морате помно да пратите, што видите, чак и да не видите ништа и да се правите да не чујете ништа, то је да се сви наоружавају до зуба. Логично, зашто се не би Француска наоружавала?", закључио је Вучић.
"Србија сувише јака да би могли да је руше коментарима" На новинарско питање шта мисли о томе како ће се тумачити његова посета Руском дому, Вучић je рекао да о томе не брине и истакао да је Србија сувише јака да би неки злобни људи могли да је руше коментарима.
Навео је да је посета Руском дому требало и раније да се деси, али да ју је због обавеза отказивао неколико пута.
"Зар мислите да треба да бринем о сваком коментару? Пријатељство два народа не може да се ставља по страни када је тешко. Драго ми је што Србија свој образ није погазила. Поносим се тиме", рекао је Вучић.
Подсетио је да је два пута победио на председничким изборима уз велики број кандидата, али и као носилац листе после 12 година на власти.
"Важна је суштина моје политике. Највише ме сада занима Експо 27", рекао је Вучић.
Боцан Харченко: Не тражимо од Србије да се претвори у проруску земљу Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко рекао је да Русија не тражи од својих партнерских земаља да се претворе у проруске државе, већ да те земље поштују своје националне интересе, јер то пружа најбољу могућност за развој односа.
"Наши билатерални односи имају предности, могућности, перспективу. И због тога Русија никад не тражи да се партнерска земља, као што је и братска Србија, претвори у проруску земљу. Ми желимо да земља тражи и поштује своје националне интересе, јер то пружа најбољу могућност за нормалне билатералне односе и развој односа", навео је Боцан Харченко.
Сагласан је са оценом Вучића да је Србија земља где је могуће пратити извештавање свих светских медија, за шта каже да није случај свуда у Европи.
"Слична ситуација је и у Русији, без обзира на то што се води специјална војна операција, али није ни код нас ништа забрањено, што се тиче медија, што се тиче телевизија. Изузев, наравно, онога што није дозвољено, ако има позива на насиље или постоји нека неприхватљива етничка мржња", рекао је Боцан Харченко.
Истакао је да су током претходне године односи Србије и Русије напредовали, посебно економски.
"То је најважније, и за Србију, и за нас наравно", рекао је Боцан Харченко.
Додао је да се нада да ће и политички односи и сарадања у култури да се наставе јер, како је рекао, не постоје никакве препреке за то.
Вучић у књизи утисака: Србија и Русија ће градити још боље односе Иначе, председнику Србије је уручена чланска карта библиотеке Руског дома, која има 75.000 књига. Вучић је рекао да је срећан што је у Руском дому и захвалио је на топлом дочеку. Истакао је да је руска култура у самом светском врху, као и да је изузетно цени. 
Председник се уписао у књигу утисака у Руском дому и у поруци изразио уверење да ће Србија и Русија имати снаге да у будућности граде још боље односе.
"Срећан сам што сам имао прилику да посетим Руски дом и сазнам много о култури наших руских пријатеља и потврдим традиционално и чврсто пријатељство између српског и руског народа. Уверен сам да ћемо у будућности имати снаге да градимо још боље односе. Желим вам успех у раду", написао је председник Србије.
Вучић је током посете посебно истакао сарадњу две земље у области културе и нагласио да има и лични однос према Руском дому, јер је, како је рекао, ту долазио као дечак.
"Када сам имао пет-шест година, мој отац, иначе, искрени велики русофил ме је ту доводио. Цртани филмови које су Руси правили су били стварно најквалитетнији и најбољи", рекао је Вучић.
"Овде код нас могу да се гледају и руски и белоруски и канали са Запада и заиста може све да се гледа", нагласио је Вучић.
"Изузетно ценим руску културу. Кад кажем култура, мислим и на књижевност, сликарство, вајарство. Не спадам у оне који ће рећи да Достојевског воле највише, а Достојевског ценим највише од свих светских писаца, на њему сам васпитаван", рекао је Вучић. 
Како је навео, он није један од оних који ће се дивити руској култури, а презирати руску политику.
"Наше је да поштујемо наше пријатеље", рекао је Вучић.
Амбасадор Боцан Харченко и Јевгениј Баранов упознали су Вучића са историјатом Руског дома, при чему су истакли да је његово оснивање подржао Александар Први Карађорђевић 1933. године. Како је речено, Александар Први Карађорђевић није био у земљи када је отворен Руски дом, али су били његова жена и цела родбина.
Председнику су током посете уручени слика и књига, а са директором Руског центра и амбасадором Боцан Харченком одгледао је историјски филм о Русији и Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.