Izvor: RTS, 10.Jan.2024, 11:43

Напето у Еквадору после оружаног упада у телевизију, Перу прогласио ванредно стање дуж границе

После насилног прекида програма еквадорске телевизије ТЦ у Гвајакилу, еквадорски председник Данијел Нобоа "објавио је рат" терористичким организацијама, а Влада Перуа прогласила ванредно стање дуж своје северне границе са Еквадором.
Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Данијел Нобоа, убрзо после насилног упада у ТВ програм, изјавио је да је у Еквадору велики број организованих криминалних група, које је означио као терористичке организације, истичући да је наредио оружаним снагама да изведу војне операције како би неутралисале те групе.

Нобоа, потписавши декрет којим се 22 криминалне банде класификују као терористичке организације, прогласио да је у тој земљи у току унутрашњи оружани сукоб.
Фито у бекству Кинеска амбасада у Еквадору, у међувремену, саопштила је да ће због есклације насиља привремено бити затворена.
У Еквадору је на снази ванредно стање и због бекства из затвора вође озлоглашене криминалне групе Адолфа Масијаса Виљамара, званог Фито, након чега је киднаповано најмање седам полицајаца.
Забележен је и низ експлозија широм земље, док су у најмање шест затвора избили немири, а поједини затвореници узели известан број затворских чувара за таоце и запретили да ће их убити ако војници буду распоређени да поврате контролу над затворским установама.
Фитова група је, између осталог, осумњичена за убиство једног председничког кандидата у Еквадору.
Ванредно и у Перуу Након бекства Адолфа Марсијал Виљамара из затвора, и Влада Перуа прогласила је ванредно стање дуж своје северне границе са Еквадором.
Перуански премијер Алберто Отарола саопштио је да ће у оквиру проглашења ванредног стања на граници бити распоређен неодређени број војних трупа за подршку полицијским снагама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.