Izvor: RTS, 10.Jan.2024, 06:38

УН: Појас Газе најгоре место на Земљи; Бела кућа: Прекид ватре користио би само Хамасу

Сукоб Израела и Хамаса – 95. дан. Акција израелске војске се наставља на југу енклаве у Кан Јунису где су већ убијене десетине оперативаца Хамаса, а где израелски обавештајни извори верују да се крије и вођа војног крила Хамаса одговоран за напад 7. октобра. У Аману >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јордански краљ треба да разговара са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем и председником Палестинских власти Махмудом Абасом о ситуацији у Гази.
Бела кућа понавља да САД не подржавају прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази.
Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је на брифингу  да у ставу САД по том питању “нема промене, јер не верујемо да то сада користи никоме осим Хамасу“.
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама саопштила је да је Појас Газе постао "најгоре место на земљи".
"Газа је најгоре место на земљи, а енклава се претвара у место које није погодно за становање", рекао је портпарол те агенције Аднан Абу Хасна.
Око 1,9 милиона људи расељено је широм Газе, а око 1,4 милиона тражи склониште у 155 школа и склоништа под управом Уједињених нација.
Већина становништва Газе спас покушава да нађе у граду Рафа на граници са Египтом.
Израелска војска саопштила је да је извела ваздушни напад на јужни Либан у којем је убила команданта ваздушне јединице милитантне групе Хезболах Алија Хусеина Барџија, за кога верују да је  одговоран за десетине напада дроном на Израел. Хезболах је демантовао да је Барџија убијен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.