Izvor: RTS, 09.Jan.2024, 11:10

Јужна Кореја и псеће месо у исхрани – закон забрањује, старији воле, млади избегавају

Јужна Кореја усвојила закон који за циљ има забрану клања паса и продају псећег меса. Коришћење псећег меса у исхрани Јужнокорејаца укорењено, али је све мање популарно међу младима. Више од 1.600 ресторана и 1.150 фарми сада треба да преоријентише пословање. Групе за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << права животиња поздрављају одлуку власти у Сеулу, док узгајивачи и дистрибуитери негодују и траже да бизнис изумре природно, током времена.
Јужна Кореја је усвојила нови закон који за циљ има окончање клања паса и продаје псећег меса до 2027. године, али и прекид вишевековне традиције коришћења паса у исхрани међу локалним становништвом.
Закон предвиђа забрану узгајања и клања паса за исхрану, као и дистрибуцију и продају псећег меса, а казна за потенцијално кршење правила подразумева и затвор у трајању од једне до три године.
Међутим, сама конзумација псећег меса неће бити противзаконита.
Нови закон ће у потпуности ступити на снагу за три године да би пољопривредници и власници ресторана који су продавали псеће месо имали времена да пронађу алтернативне изворе прихода.
Такође су у обавези да локалним властима представе план за постепено укидање досадашњег пословања, док је национална влада обећала подршку у транзиционом периоду.
Традиција, ресторани и фарме Јужна Кореја је у 2023. години регистровала више од 1.600 ресторана који су у понуди имали махом псеће месо, као и најмање 1.150 фарми паса.
Гулаш од псећег меса, или "бошинтанг", међу старијим Јужнокорејцима сматра се деликатесом, али месо више није популарно међу младима.

Само осам одсто анкетираних је пробало псеће месо у 2023, што је за скоро 20 одсто мање него у 2015, показало је истраживање Галупа.
Мање од петине анкетираних рекло је да подржава конзумацију псећег меса.
Национално питање и сукоб генерација  Коришћење псећег меса у исхрани постало је велика тачка спорења и сукоба генерација и национално питање у Јужној Кореји.

Претходне владе су још током осамдесетих година 20. века обећале да ће забранити псеће месо, али нису постигле напредак.
Садашњи председник Јужне Кореје Јан Сукјул и прва дама Ким Кјон Хи представаљају се као љубитељи животиња и имају шест паса.
Председникова супруга је активно и јавно захтевала забрану употребе псећег меса у исхрани Јужнокорејаца.
Кампање – за и против Групе за права животиња, које годинама воде кампање са сличним захтевима, похвалиле су одлуку власти у Сеулу.
Јунг Че, директорка једне хуманитарне организације из јужнокорејске престонице, каже да је изненађена што је за живота доживела да псеће месо буде забрањено.
"Срце ми је сломљено за милионе паса за које је ова промена дошла прекасно, али сам пресрећна што Јужна Кореја, као држава, коначно може да се оконча ово бедно поглавље у нашој историји и прихвати будућност која је према псима настројена пријатељски", каже Че, а преноси Би-Би-Си.
Међутим, власници псећих фарми и дистрибуитери псећег меса јавно негодују.
Захтевали су, с обзиром на то да је све мање младих који конзумирају псеће месо, да пракса коришћења меса у људској исхрани, како кажу, изумре природно, током времена.
Један од фармера, Јо Јунг Бонг, истиче да је посао већ годинама у опадању. 

"За 10 година индустрија би природно нестала. Ми смо у касним животном добу и одузели су нам средства за живот. Уједно, људима се крши право слободе да једу шта желе", закључио је Бонг у разговору за Би-Би-Си.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.